Nederlanders en hun kledingkeuze met kerst

christmas-1078274_1920Bij kerstmis hoort niet alleen het lekkere eten en de gezelligheid met familie, maar ook een mooie kerstoutfit. De winkels hangen vol met chique kleding met veel glitters en bling bling. Ik besteed zelf niet extreem veel aandacht aan een kerst-outfit. Ik wil er met kerst gewoon leuk uitzien, maar ik wil me ook comfortabel voelen in de kleding die ik draai. Een glitterjurkje past waar wat mij betreft niet bij. Maar hoe ervaren andere Nederlanders dat?

Nederlanders en hun kledingkeuze met kerst

Kerstmis en goed gekleed zijn gaan hand in hand. Ruim twee derde (67%) van de Nederlanders vindt dat er leuk uitzien een belangrijk onderdeel is van Kerstmis en doet dan ook echt moeite om zich goed te kleden tijdens de feestdagen. Zes op de tien gaat zelfs strak in pak of in een chique jurk. Toch geeft nog ruim een derde aan dat als het aan hen zou liggen, ze liever de kerst in een comfortabele outfit, zoals een trainingspak, huispak of pyjama zouden doorbrengen. Dit blijkt uit onderzoek* van ActiePagina.nl.

Kerst-wardrobing

Dat we goed nadenken over onze kledingkeuze blijkt uit het feit dat 41% al ruim voor de feestdagen bedenkt in welke outfit ze aan het kerstdiner verschijnen. Ruim een derde (35%) van de Nederlandse vrouwen koopt zelfs speciaal hiervoor een nieuwe outfit. Bij mannen ligt dit percentage met 22% iets lager. Ik denk dat ik voor de kerstdagen ook nog wel even de winkel binnen wandel om te kijken of er iets leuks is waar ik me goed en kerstachtig in voel.

Maar niet iedereen kan zich veroorloven om een nieuwe garderobe aan te schaffen. En omdat we er (bijna) allemaal op ons paasbest willen uitzien met Kerstmis, zoekt 80% naar manieren om te besparen op een feestelijke outfit. Het merendeel (70%) haalt het mooie jurkje van vorig jaar weer uit de kast. 27% koopt een outfit in de uitverkoop en ruim 8% maakt gebruik van online kortingscodes om de kosten te drukken. Een op de twintig struint Marktplaats of tweedehands winkels af voor een perfecte kerstoutfit. Ik ga zelf voor SALE artikelen in de winkel. Ik woon midden in de stad, dus ik loop altijd een winkel binnen als ik iets nodig heb. Bij de C&A heb ik afgelopen week ontzettend leuke schoenen gekocht die met kerst zeker van pas kunnen komen. Ze waren afgeprijsd van €29,90 naar nog geen €18 euro. I love SALE!

schoenen

Mijn fijne kerstschoenen

4% heeft weleens kleding gekocht voor een kerstfeestje, het kaartje laten zitten en het kledingstuk na het dragen teruggebracht naar de winkel of teruggestuurd naar de webwinkel om geld terug te krijgen. Bijna 2% doet dit zelfs regelmatig en ruim een op de tien Nederlanders (11%) kan zich voorstellen dit ooit te gaan doen als hun financiële situatie nadelig verandert. Toch lijkt me dat ook niet echt handig, vooral na het gourmetten stinken je kleren een uur in de wind. Niet echt netjes om kleding te kopen, te dragen en terug te sturen als je het mij vraagt.

Als je in een benarde financiële situatie zit, zou ik zeggen: duik je kledingkast in om te kijken of je nog leuke feestelijke combinaties kunt maken of vraag aan een van je beste vriendinnen/je zus of een ander persoon dat dicht bij je staat of ze misschien nog iets leuks te leen heeft voor kerst. Echte vrienden zullen met alle liefde en plezier de kast in duiken, for sure!

Niet zelf bepalen

Toch bepaalt niet iedereen zelf wat hij aandoet tijdens het kerstdiner, want een op de vijf Nederlanders kiest voor zijn of haar partner wat deze draagt tijdens de kerstdagen. Het zijn voornamelijk de vrouwen die voor hun partner overhemd en stropdas klaarleggen. Mij niet gezien hoor! Mijn vriend weet prima wat hem leuk staat en moet vooral iets aandoen waar hij zich prettig in voelt. Al trekt hij een foute kersttrui aan: het maakt me niets uit, als hij zich er maar prettig in voelt en we samen een fijne kerst kunnen beleven.

Nu ben ik wel heel erg benieuwd: wat draag jij graag met kerst?

* Onderzoek uitgevoerd in november 2015, in samenwerking met Panelwizard onder ruim 1.000 respondenten, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en provincie.

Share:

8 Reacties

 1. 15 december 2015 / 08:27

  Ik hoor bij de 70% die een jurkje van vorige jaar uit de kast haal en daarnaast het moet wel comfortabel zitten ;-)

 2. 15 december 2015 / 09:48

  Ik hoor ook bij de 70% met het jurkje van vorig jaar, ik draag niet vaak jurkjes dus met Kerst is het tijd voor mijn little black dress :)

 3. 15 december 2015 / 13:29

  Vaak wil ik wel iets nieuws, dus ik hoor bij die 35% maar met kerstavond gaan we gourmetten bij mijn schoonfamilie. Dat vind ik het zonde om iets nieuws aan te trekken ivm de geur en spetters van het gourmet. Dus dan tel ik me bij de 70%, jurkje van vorig jaar ;)

 4. 15 december 2015 / 16:51

  Ik heb toevallig dit jaar een nieuw jurkje gekocht voor kerst omdat ik een hele leuke tegen kwam maar normaal gesproken haal ik iets uit de kast wat er al hing.

 5. 15 december 2015 / 17:59

  Ik heb 2 jaar hetzelfde jurkje aangehad. Dit jaar heb ik een ander jurkje en een outfit met een look-a-like leder broekje !

 6. 15 december 2015 / 20:41

  Ik heb mijn jurkje al gekocht voor de feestdag, gewoon een elegante zwart jurkje zodat ik het na de feestdagen ook gewoon kan dragen :). Ik hoef gee glitter jurkje, zolang ik mij erin comfortabel in voel ben ik al erg blij! X

 7. 16 december 2015 / 16:15

  Ik heb toevallig dit jaar een leuk jurkje gekocht, ik denk dat ik die aan ga doen met kerst.

Geef een reactie