Nederlanders en hun uitgaven voor de feestmaand

uitgaven voor de feestmaandDe feestdagen staan niet alleen voor gezelligheid, veel en lekker eten en familieaangelegenheden maar ook voor het uitgeven van geld. De meeste mensen geven in of voor de decembermaand toch meer geld uit dan zij in andere maanden van het jaar zouden doen. Er worden cadeautjes gekocht, maar ook lekker en luxe eten. Niet iedereen kan dit even goed bekostigen en ook niet iedere Nederlander kan even verantwoordelijk met geld omgaan. Benieuwd naar de uitgaven voor de feestmaand van de Nederlanders? Dit artikel laat wat onderzoeksresultaten zien.

Nederlanders en hun uitgaven voor de feestmaand

Een derde van de Nederlanders is heel verantwoordelijk bij het kopen van cadeautjes en geeft niet meer uit dan dat er op dat moment ook daadwerkelijk te besteden is2. Toch wringt een groot deel van de consumenten zich in allerlei bochten om de feestdagen te kunnen betalen. Een gemiddeld huishouden geeft ongeveer 243 euro uit aan cadeaus1. Dit is 5 euro meer dan in 2014, een stijging van 2,4%. Bijna één op de vijf (19%) gebruikt geld van de spaarrekening om dit te bekostigen, bij jongeren onder de 30 wordt zelfs door 27% het virtuele spaarvarken geplunderd2. Dit blijkt uit onderzoeken* van ActiePagina.nl.

Familie en vrienden als laatste redmiddel

17% van de Nederlanders leeft in de maanden voorafgaand aan de feestdagen zuiniger om geld te sparen. Bijna een tiende (8%) kijkt reikhalzend uit naar de dertiende maand of bonus als manier om de feestdagenuitgaven te bekostigen. Een kleine groep grijpt zelfs naar verdergaande maatregelen: 5% gaat bewust rood staan bij de bank en 4% betaalt per creditcard zodat ze gespreid kunnen (af)betalen. Geld lenen van vrienden en familie wordt pas als allerlaatste redmiddel gezien (1%)2.

Een gemiddeld huishouden geeft dit jaar gemiddeld 461 euro uit aan de feestdagen. Dit is 7 euro meer dan vorig jaar, een toename van 1,4%1. Niet iedereen verwacht echter dit jaar meer te gaan besteden. Bijna één op de vijf (18%) denkt namelijk minder uit te geven dan vorig jaar2. De redenen hiervoor zijn divers, maar hebben gemeen dat er minder geld te spenderen is: een stijging in maandelijkse lasten (23%), onverwacht grote uitgaven in 2015 (19%) of een baan verloren (11%). De 8% die meer gaat besteden en verantwoordelijk is voor de gemiddelde stijging in uitgaven, doet dit omdat de financiële situatie verbeterd is (42%) of omdat de feestdagen met meer mensen gevierd worden waardoor extra aankopen nodig zijn (44%).

Nederlanders ‘big spenders’ aan eten en drinken

De kostenposten van de Nederlander zijn cadeautjes (243 euro), eten en drinken (167 euro), reiskosten (35 euro) en decoraties (16 euro). Gekeken naar waar Nederlanders voornamelijk hun feestdagenbudget aan besteden, wijkt ons land af van de ons omringende landen. Daar waar België 58% en Duitsland 56% van het budget uitgeeft aan cadeautjes, is dat in Nederland slechts 53% – samen met Spanje het laagste van alle onderzochte landen. Daar staat tegenover dat Nederlanders de ooster- en zuiderburen juist overtreffen in de uitgaven aan eten en drinken. In Nederland is dat 36%, tegenover 32% in Duitsland en 33% in België. Enkel in Spanje (37%) wordt meer geld aan lekkernijen besteed. In Groot-Brittannië wordt slechts 27% van het feestdagenbudget gespendeerd aan eten. Daar staat dan wel tegenover dat 60% uitgegeven wordt aan cadeautjes1.

Ik heb zelf niet zo heel veel uitgaven voor de feestmaand. Dit komt deels doordat ik niet al het eten zelf hoef te bekostigen, we eten vaak bij mijn ouders en mijn oma. Anderzijds komt dat ook doordat ik gewoon voordelig inkoop. Ik zal aankomende week een artikel maken waarin in tips deel om te besparen op de dure decembermaand

* Onderzoeken:
[1] Shopping for Christmas 2015: Retail Prospects, Centre for Retail Research. Onderzoek in België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, UK en VS. Het onderzoek omvatte een omvangrijke statistische analyse en interviews met 50 omzetsterke handelaren per markt.
[2] Feestdagenuitgaven in Nederland, Panelwizard november 2015. Onderzoek onder ruim 1.000 respondenten.

Share:

9 Reacties

 1. 28 november 2015 / 07:15

  €243, wouw dat vind ik nog echt best wel veel zeg! Ik geef echt niet zoveel uit. We zijn niet voor niet budgetista’s ;).

 2. 28 november 2015 / 07:45

  Wat een bedragen zeg! Ik snap het ook wel, het is een feestdag. Maar het is alsnog best wel veel.
  Xoxo

 3. 28 november 2015 / 09:04

  Wauw wat veel geld geven mensen gemiddeld toch uit zeg. Daar kom ik in elk geval bij lange na niet op uit.

 4. 28 november 2015 / 09:24

  Ik schrik er eigenlijk wel van wat mensen er al niet voor over hebben om dure cadeaus te kunnen geven. Absurt eigenlijk als je er zo over nadenk. Al weet ik dat de sfeer en de tijd ook wel iets speciaals in je los maken. Hier is het ook een erg dure maand omdat mijn familie erg groot is, en ik iedereen wil bedanken voor de goede zorgen van het afgelopen jaar. Maar eten, daar hoef ik dan ook weer niet naar te kijken. Wij kunnen overal zo aanschuiven en dat maakt dat je voor je ouders en schoonouders al snel weer een extra cadeautje gaat halen :) hihi

 5. 28 november 2015 / 17:39

  Aan cadeautjes doen we niet maar aan lekker eten en lekkere wijn geven we wel wat geld uit met de kerstdagen. Wij vieren het altijd met familie of vrienden en dan doet de een het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en weer iemand anders het dessert. Zo verdeel je de kosten en blijft het ook een verrassing wat je op je bordje krijgt.

 6. 28 november 2015 / 19:52

  Het verbaas mij zeker niet dat wij met de feestdagen veel uitgeven. Ik doe hier ook aan mee, bij kerst hoort lekker en uitgebreide taferelen :-)

 7. 28 november 2015 / 21:08

  Wij trekken lootjes met kerst en kopen voor 30 euro allemaal kleine cadeautjes, maar daarnaast kunnen we het nooit laten nog een iets groter cadeau te kopen voor elkaar. Ja, de december maand kom ik bijna nooit rond, maar dat heb ik er toch voor over. Ik vind kerst gewoon ontzettend belangrijk en leuk!

Geef een reactie