Ons balkon + tips voor een klein balkon

Ons balkon + tips voor een klein balkon

Dikke vette hoera voor het buitenseizoen. Ik ben echt dol op de dagen dat de zon schijnt en het kwik de “zonder jas naar buiten” graden aantikt. Helaas pindakaas moet ik wel bekennen dat mijn vriend en ik met ons appartement midden in de stad geen tuintje hebben. En eerlijk is eerlijk: soms is dat een groot gemis. Want in de zomer gaat er niets boven het hebben van een fijne tuin waarin je de weekenden kunt beginnen met fruitontbijtjes in de zon en de zwoele zomeravonden af kunt sluiten met een goed boek en een verfrissend drankje. Gelukkig hebben we wel een balkonnetje. Met de nadruk op “TJE”. Want het is een soort van klein, vierkant hokje met een vrij hoge muur. Niet het meest ideale balkon. Maar met een beetje creativiteit is van ieder balkon wel iets leuks te maken. En dat hebben mijn vriend en ik dus ook geprobeerd. In dit artikel show ik ons buitenplekje en geef ik een aantal tips voor een klein balkon.

Ons balkon

Zoals ik al aangaf, wordt ons balkon omheind door een vrij grote bakstenen muur en een plafond. Het is dus meer een soort hokje waarin de ruimte waar normaal een raam zou zitten, open is gelaten. Aangezien ik, als ik buiten zit, graag ook wat zonnestalen meepik, was een loungesetje of iets dergelijks geen optie. Toen we er net woonden, hadden we twee lage stoeltjes op het balkon. Maar als we dan op het balkon zaten, had ik alles behalve het gevoel dat ik lekker van buiten kon genieten. Sterker nog: het voelde voor mij meer alsof ik in een soort gevangenishokje zat. Ik moet je bekennen: daar werd ik alles behalve vrolijk van. Daarom hebben we er voor gekozen om een hoge tafel met barkrukken neer te zetten. Deze tafel hebben mijn vriend en ik zelf gemaakt van sloophout zodat deze perfect op maat zou zijn. De barkrukken hebben we gekocht via Marktplaats. Ons zitgedeelte is perfect geschikt voor ons balkon én ook nog eens duurzaam. Dubbel score!

Maar voor dat ultieme buitengevoel is er voor mij meer nodig dan alleen zon, een tafel en een stoel. Ik wil ook dat er wat groeit en bloeit. Dat er wat groen om me heen is. Dat ik toch een klein beetje het gevoel heb dat ik een soort van tuintje heb. Gelukkig is de hoge muur niet alleen een muur maar ook een plantenbak. Daar heb ik nu radijsjes, komkommer en veldbloemen geplant. Ook heb ik de basilicum in die bak gezet nadat hij in het potje waar hij eerst in verbleef bijna was overleden. Mister basilicum is weer helemaal blij hoor want hij doet het fantastisch. Het zakje voor het kweken van tomaten staat er nu tijdelijk. Ook staat er één lampje in de bak. Dat waren er eerst twee maar eentje is helaas overleden

Eén plantenbak is voor mij alleen niet genoeg voor dat fijne buitengevoel. Daar heb ik echt meer groen voor nodig. Ik besloot om draadmandjes tegen de muur te maken en daar potjes met kruiden en een klimopplant neer te zetten. Ik kan het trouwens iedereen aanraden om zelf zorg te dragen voor kruidenplantjes. Dat maakt koken nog leuker en lekkerder. Dat de mandjes hoog hangen, heeft trouwens een aantal redenen én voordelen. 1. Het zitgedeelte bevindt zich ook hoog, dan is het wel leuk om wat van de groene sfeer mee te krijgen en 2. Vlinder vindt planten heel erg lekker, door ze hoog op te hangen kan mevrouw er niet bij. Ik heb tegen de muur ook twee plateautjes opgehangen waar kaarsen op kunnen staan. Goed voor een gezellig en romantisch sfeertje.

De lelijke regenpijp is voor mij een doorn in het oog. Gelukkig is daar een oplossing voor: speciale plantenbakken die je aan de regenpijp kunt bevestigen. Ik begon met één bak waar ik klimop in heb gedaan. Inmiddels heb ik een tweede bak aangeschaft waar ik straks de tomaatjes die ik voor #echtepostiscool kreeg te gaan telen. Want zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan tomaatjes uit eigen tuin? Tomaatjes zijn sowieso the bomb en al helemaal als je ze zelf geteeld hebt natuurlijk..

Aangezien ons balkon geen balkonlamp heeft, moesten we hier zelf iets op bedenken. Zoals ik aangaf, staat er dus één lampje in de grote plantenbak en kunnen er kaarsjes staan op de kleine plateautjes die ik aan de wand heb bevestigd. Toch is dat wel wat weinig licht. Daarom kocht ik leuke solar lampionlampjes. Deze lampjes werken dus (net als het lampje in de plantenbak) op het licht van de zon. Overdag laden ze op, ’s avonds branden ze. En naast dat licht natuurlijk erg handig is, zien deze gekleurde lampionnetjes er ook nog eens heel gezellig uit.

Tips voor een klein balkon

❁ Bedenk goed hoe je op je balkon wil zitten. Wil jij graag in de zon zitten maar is de muur (net zoals bij ons) te hoog? Maak dan een hoge tafel. Wil jij liever loungen? Zet dan een loungeset op je balkon. Je hebt maar beperkt de ruimte dus kies voor iets waardoor jij zeker weet dat je vervolgens met plezier op jouw balkonnetje zit;

❁ Ga zelf aan de slag met het maken van meubels. Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als het klinkt. Met Google, youtube en je boeren verstand kom je al een heel eind. Als mijn vriend en ik het kunnen dan kan jij het al helemaal;

❁ Gebruik de balustrade voor plantjes. Wij hebben het geluk dat er standaard een plantenbak in onze balustrade zit, maar je kunt natuurlijk ook gewoon plantenbakken kopen en deze aan de balustrade ophangen;

❁ Gebruik de muren. Als je plantjes op de grond zet op een klein balkon, is er al snel geen ruimte meer om te lopen. Monteer plantenbakken, schapjes of mandjes tegen de muur of koop een smalle stellagekast;

❁ Gebruik je tafel ook als plek om planten te stallen. Doorgaans zit je niet hele dagen achtereen op het balkon. Als de muren van je balkon geen of te weinig opties bieden om plantjes op te hangen, kun je ze ook gewoon op het balkontafeltje zetten. Als je op het balkon gaat zitten, is het een kleine moeite om eventjes een paar plantjes tijdelijk binnen neer te zetten;

❁ Zorg voor sfeer. Dat is natuurlijk een open deur, maar toch wil ik ‘m even meegeven. Een klein balkon met sfeer nodigt uit om ook echt gebruik te maken van je kleine balkon. Dit kun je doen door plantjes, kaarsjes, lampjes, kussentjes, een kleedje, een mooie balkonvloer, een leuke afdruk op canvas en ga zo nog maar even door;

❁ En voor alle kattenpersoneelsleden: zorg dat je balkon kattenproof is. Je wil natuurlijk absoluut niet dat jouw kat van het balkon valt of een giftige plant eet. Zorg er daarom dus voor dat je kat het balkon niet kan verlaten en dat je goed weet welke planten er op jouw balkon staan óf dat alle planten op een hoogte staan waardoor je kat er zeker niet bij kan.

Heb jij nog tips voor een klein balkon?

Share:

5 Reacties

 1. 4 mei 2018 / 07:15

  Wat hebben jullie het balkon onwijs leuk ingericht met het tafeltje en de gezellige plantjes aan de muur. Klein maar fijn volgens mij ? En wat een slimme tips! Die ga ik onthouden voor als ik bij mijn toekomstige huisje misschien ook een wat kleiner balkon heb.

  • 4 mei 2018 / 13:22

   Ja inderdaad. Klein maar fijn. Nu ik het balkon opgeleukt heb denk ik daar inderdaad zo over. Eerst vond ik het niet zo’n fijne plek..

 2. 4 mei 2018 / 10:59

  Wat leuk ingericht! Ons balkon is nog kleiner dan dat van jullie. We zitten er daarom vrijwel nooit. De stad is onze tuin. ?

  • 4 mei 2018 / 13:23

   De stad (en zeker het park!) is inderdaad ook onze tuin. Daar kan ik ook echt enorm van genieten.

 3. 5 mei 2018 / 19:25

  Ik heb geen balkon (gelukkig wel een tuin), maar jullie balkon ziet er écht heel leuk uit!!

Geef een reactie