Planten houden met een kat in huis

Planten houden met een kat in huis

Dat ik een crazy cat lady ben, was al langer bekend. Dat ik nu ook een gek plantenvrouwtje ben, is vrij nieuw. Het liefst zou ik het appartement waarin ik woon, omtoveren tot een soort jungle. Er is alleen iets wat mij tegenhoudt: mijn lieftallige poezenvriendin. Want planten houden met een kat in huis is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je kat Vlinder heet en een soort obsessie heeft voor alles wat groen is. Ze heeft natuurlijk haar eigen kattengrasje, maar het liefst zou ze van alle planten snoepen. Niet heel handig. En al helemaal niet omdat sommige planten giftig zijn voor katten. Toch heb ik een aantal manieren gevonden om zoveel mogelijk planten te houden met plantenverslaafde kat in huis.

Planten houden met een kat in huis: 6 tips

1. Leer je kat goed kennen. Dat is misschien een wat “gek” advies, maar wel een serieuze. Ik weet bijvoorbeeld dat Vlinder groenverslaafd is, maar niet hele gekke dingen zal doen om bij de planten te komen. Vlinder is een voorzichtige kat en kijkt liever naar plantjes die hoog staan of hangen dan dat ze een poging onderneemt om er ook daadwerkelijk bij in de buurt te komen. Als je een kat hebt die dat wel zou doen, wordt het een ander verhaal.

2. Check welke planten giftig zijn voor katten. Google is your friend in dit geval. Haal deze niet in huis als je weet dat je kat wel allerlei gekke fratsen uit zou halen om bij alle plantjes te komen. Ik kan bepaalde planten die niet goed zijn voor Vlinder met een gerust hart hoog hangen of neerzetten. Daar gaat ze toch niet naartoe.

3. Schapjes zijn fijn. Als je een avontuurlijke kat hebt, is het belangrijk dat je zorgt dat er geen meubelstukken in de buurt staan van de schapjes zodat je kat toch niet de mogelijkheid krijgt om bij de schapjes te komen.

4. Hangplantjes zijn the bomb. Het ziet er niet alleen super leuk uit, maar het is ook op een veilige hoogte voor je poezenvriend of poezenvriendin. Let dan alleen wel op dat je de hangplantjes niet super lang laat worden.

5. Bij mij werkt het heel goed om een kastje helemaal vol te zetten met plantjes. Vlinder ziet dan dat ze niet op dat kastje kan komen zonder er een enorme bende van te maken. En dat weerhoudt haar er van om het ook maar te proberen. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit lang niet voor alle katten geldt.

6. En last but not least kun je planten ook nog hoog neerzetten door ze op een plantentafeltje/kruk te zetten. Ook dan is het weer van belang om te zorgen dat er geen andere meubels in de buurt staan zodat je kat toch niet op de een of andere manier in de plant kan gaan hangen.

Heb jij nog tips om planten te houden terwijl er ook een furrbal in huis rondloopt?

Share:

2 Reacties

  1. LifestylebyLinda
    27 september 2018 / 11:42

    Ik zet mijn planten inderdaad ook zo hoog mogelijk en dan haalt Jip soms nog de nodige capriolen uit om erbij te kunnen en mijn aandacht op te eisen haha!

  2. 6 oktober 2018 / 13:54

    Wat een handig artikel!
    In ons vorige huis moest ik de planten zeker tactisch neerzetten. Dat was nogal leuk om aan te kauwen. Half aangevreten planten staan nou niet echt gezellig. Nu heb ik één vetplant staan, maar wil nog wel wat meer groen in huis. Gaat er ook wel komen. Nu kunnen de katten ook naar buiten en zijn de planten een stuk minder interessant. Dat scheelt wellicht een hoop.

Geef een reactie