Katten zijn en blijven mysterieuze wezens. En wij mensen willen soms maar al te graag in hun koppies kunnen kijken. We zullen moeten accepteren dat het waarschijnlijk nooit gaat lukken om het gedrag van een kat volledig te begrijpen, maar kattengedragsdeskundige komen vaak wel een heel eind. Daarom leek het me leuk om via Instagram te vragen wat mensen graag zouden weten over onze miauwende en spinnende vrienden en vriendinnen. Vandaag lees je in dit artikel de antwoorden op een aantal vragen die gesteld zijn. Want kattengedragsdeskundige Dianda van kattigekatten.nl heeft deze vragen beantwoord.
Mijn kat is in de zomer alleen maar buiten en komt 1 keer per dag binnen om te eten en drinken. Haar gedrag is hierdoor veranderd, ze is schrikkerig en minder lief geworden. Wat kan ik doen?
Schrikken en angstig zijn kunnen tekenen van stress zijn. Waarom een kat ineens angstig word en snel schrikt in een voor haar bekende omgeving kan veel verschillende redenen hebben maar stress is er eentje van. Ook veranderingen in haar omgeving kunnen hier aan ten grondslag liggen. Dit roept ook weer stress op. Het is een kwestie van de reden aanpakken om het probleem op te lossen. Wat van dit probleem de reden is, is eigenlijk heel lastig te zeggen vanaf een afstand. Want hoewel het natuurlijk niet gek is dat ze in de zomer meer buiten is, ze zou niet angstig, minder lief of schrikachtiger moeten worden zonder reden. Een reden hiervan kan ook ziekte zijn, dus een medische check is altijd een eerste stap.
Als het medische is uitgesloten, dan pas kan je spreken van een gedragsprobleem. Misschien zijn er veranderingen in het huis geweest, is een andere kat in jullie woning geweest, of heeft ze binnen een nare ervaring gehad waardoor ze angstig is geworden. Kortom, de mogelijke redenen voor haar gedrag zijn eindeloos en dat is wat het juist zo lastig maakt om een oplossing te bieden voor dit probleem. Het is in ieder geval geen normaal gedrag. Ik zou aanraden om eens te achterhalen waarom ze zo doet, als het niet iets medisch is. En anders een gedragstherapeut contacteren om jullie te helpen.
Mijn 6 jarige kat geeft regelmatig over en ik vind dan onverteerde brokken terug in haar kots. Komt dit vaker voor en is er een aanleiding voor? Mijn andere kat is een dominante siamees. Kan dat er iets mee te maken hebben?
Regelmatig overgeven is niet normaal. Ik ben geen dierenarts, maar ik zou aanraden om eens contact op te nemen met je dierenarts als je dat nog niet gedaan hebt om medische redenen uit te sluiten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je kat te snel eet, waardoor alles er ook net zo hard weer uit komt. Dit kan je oplossen met een voerpuzzel, maar het snelle eten kan misschien ook andere redenen hebben. Misschien wil je kat niet in de buurt zijn van je siamees en eet het alles snel op om zo snel mogelijk weg te kunnen gaan. Je zou dus een oorzaak kunnen zijn, maar vanaf een afstand is dat wat lastiger te zien.
Daarnaast kunnen meerdere bakjes helpen (dus dat ze niet een bakje hoeven te delen), voerpuzzels, en de manier hoe je voert. Geef je bijvoorbeeld maar twee keer per dag te eten, dan kan het zo zijn dat je kat gewoon onwijs honger heeft en dat je dit moet veranderen naar bijvoorbeeld vier keer per dag. Het is voor katten ook veel natuurlijker om meerdere keren per dag te eten (en om te jagen voor hun voedsel). Een voerpuzzel kan je kat helpen om wat langzamer te eten, zodat hij niet meer zo snel zijn brokken naar binnen zal schrokken. Maar denk er aan: het kan ook een medisch probleem zijn.
Hoe word je een kattengedragsdeskundige? Heb je daar een opleiding voor nodig?
Een kattengedragsdeskundige is eigenlijk een vrij beroep. Iedereen mag zich zo noemen zonder diploma en niemand zal het controleren of jij het wel goed doet. Het is dus anders dan bijvoorbeeld in de zorg, waarbij je wel diploma’s voor nodig hebt.
Desondanks kijken sommige mensen dus wel naar diploma’s en ervaringen en zijn er ook verschillende opleidingen. Zowel online als offline. Maar ook daarin zit behoorlijk wat verschil en is het soms lastig om te achterhalen welke opleiding tot kattengedragstherapeut nou de beste is. Er zijn dus mensen die een opleiding voor gedragsbioloog hebben, en mensen die een opleiding hebben gevolgd bij bepaalde scholen die zich hierin specialiseren. Je hebt ook workshops, dagopleidingen en natuurlijk online opleidingen. In Nederland zitten er een aantal scholen die opleidingen bieden, en als dat niks voor je mag zijn, dan kan je altijd nog online gaan kijken.