Poezenweetjes | kat depressief & pootjes schudden na kattenbak bezoekje

Poezenweetjes | kat depressief & pootjes schudden na kattenbak bezoekje

Ja hoor, de eerste zaterdag van de maand is het weer tijd voor de poezenweetjes. Dianda van KattigeKatten heeft ook deze maand weer twee boeiende onderwerpen uitgelicht. Vandaag gaat het onder andere over een niet zo’n vrolijk onderwerp: katten en een depressie. Iets dat je uiteraard heel graag wilt voorkomen bij je kattenvriend/poezenvriendin. Om het een beetje luchtig te houden beantwoordt ze ook de vraag waarom katten met hun pootjes schudden nadat ze op de kattenbak zijn geweest. Kortom: er valt op poezengebied weer een hoop te leren vandaag.

Kan een kat depressief worden?

kat depressief

Een zwaar onderwerp bij mensen wat helaas ook voorkomt bij katten: een depressie. Net als wij mensen kunnen katten ook depressief worden. Depressie kan het resultaat zijn van verveling, stress, veranderingen en het verlies van een gezinslid (mens/dier). Natuurlijk is elke kat anders en zal elke kat anders reageren op verschillende situaties.

Hoe herken je depressie?

 • Minder/niet willen eten
 • Meer verstoppen van het gezelschap in huis
 • Meer slapen
 • Niet willen spelen
 • Niet lekker in zijn/haar vel zitten
 • Vreemd gedrag
 • Zichzelf niet meer wassen

Denk je dat je kat depressief is? Dan is het altijd een goed idee om eerst medische problemen uit te sluiten bij de dierenarts. Als daaruit blijkt dat je kat zo gezond als een vis is dan raad ik aan om contact op te nemen met een gedragstherapeut die met jou kan kijken waarom je kat depressief is en hoe dat op te lossen is.

Wil je het alvast voorkomen? Dat kan je zo doen:

 • Elke dag met je kat spelen
 • Voorkom verveling (voer puzzels kunnen hierbij ook helpen)
 • Creëer een routine en wijk daar zo weinig mogelijk van af.

Waarom schudt mijn kat met zijn pootjes na dat hij op de bak is geweest?

Je kent het vast wel: je kat komt van de kattenbak af en schudt eerst met zijn pootjes voordat hij verder loopt. Maar waarom doet je kat dat? Het antwoord is redelijk simpel, je kat schudt met zijn pootjes om kattengrit af te schudden van zijn pootjes. Het kan ook een signaal zijn dat je kat niet zo’n grote fan is van het grit dat nu in zijn kattenbak ligt. Dus doet je kat dit best vaak als hij van de bak komt? Ga dan eens rondkijken naar een ander merk/soort grit.


Dit waren de kattenweetjes voor de maand februari. Mocht een vraag of een onderwerp hebben die je graag beantwoord ziet in de volgende editie van kattenweetjes kun je dat in een reactie onder dit bericht achterlaten.

Share:

4 Reacties

 1. 1 april 2017 / 08:24

  Wat sneu zeg, een depressieve kat! Gelukkig hebben wij daar nog nooit last van gehad. *even afkloppen* Heel logisch eigenlijk dat katten om die reden hun pootjes schudden. Altijd leuk, dit soort poezenweetjes! :)

 2. 2 april 2017 / 19:50

  Ik vind het juist altijd zo’n schattig gezicht als Jip met zijn pootjes schudde na een bezoek aan de bak. Hij gaat inmiddels alweer een jaar naar buiten, maar een koning in zijn kuiltjes volgraven is hij helaas nog niet geworden. Hier graaft hij maar wat af terwijl alles naast de kuil beland haha! Wel sneu dat katten ook depressief kunnen worden, extra belangrijk dus om ze voldoende ruimte en aandacht te geven!

 3. 2 april 2017 / 20:45

  Ik heb al vaker gelezen over depressie bij katten. Het schijnt als je veel met laserlampjes speelt met je kat dat er dan ook depressie kan optreden omdat de kat z’n prooi (het lampje) nooit kan pakken. Sinds ik dat weet speel ik (bijna) nooit meer met de kat met een lampje.

  • 5 mei 2017 / 20:34

   Klopt! Het kan voor enorm veel frustratie en obsessie zorgen!

Geef een reactie