Poezenweetjes | Handige weetjes voordat je een kitten adopteert

Poezenweetjes | Handige weetjes voordat je een kitten adopteert

De eerste zaterdag van de maand is natuurlijk weer “poezenweetjes time”. Kattengedragsdeskundige Dianda van KattigeKatten.nl zorgt iedere eerste zaterdag van de maand weer voor een interessant artikel. Dit keer een onderwerp dat goed aansluit op het seizoen: kittens. Kittens zijn onwijs leuk en erg populair in de lente en zomer omdat het asiel dan vaak vol zit met kittens en nestjes. En hoewel kittens altijd geassocieerd worden met lief en schattig, kan het adopteren van kittens ook een enorme uitdaging zijn. Ze zitten bomvol energie, zijn soms erg ondeugend en hebben echt aandacht nodig. Dus voor jou een paar handige tips en weetjes als het gaat om kittens.

Welke leeftijd is het beste om een kitten te adopteren?

Heb je nog geen kitten geadopteerd maar zit het wel in de planning? Houd er dan rekening mee dat het belangrijk is dat een kitten niet voor 7 weken geadopteerd wordt (dit mag namelijk niet volgens de wet). Veel mensen adopteren een kitten met 8 a 9 weken, maar dit is geen ideale leeftijd. Wat is dan wel de ideale leeftijd om te adopteren?

Het juiste moment ligt tussen de 13 en 16 weken. Omdat een kitten verschillende groei –en ontwikkelfases doorgaat, zitten ze rond de 13 en 16 weken in de laatste weken van hun socialisatie periode en missen ze geen belangrijke fases meer.

Kittens die op een leeftijd van 8 weken of jonger geadopteerd worden, zullen sociale vaardigheden missen die ze opdoen door met andere kittens en katten te leven. En dit is juist ontzettend belangrijk. Het niet hebben van die vaardigheden kan op termijn leiden tot gedragsproblemen. Daarnaast is het ook nog eens veel beter voor je kittens dat ze als paar geadopteerd worden. Waarom? Zodat ze samen de socialisatie periode kunnen afmaken, ze van elkaar kunnen leren, ze nooit alleen zijn, en het is veel makkelijker om twee kittens samen te zetten dan twee volwassen katten.

Spelen met je kitten

Kittens zijn enorm leuk, maar hebben ook veel aandacht nodig. Naast dat ze veel slapen, hebben ze ook veel energie. Ze kunnen in je gordijnen hangen, in je benen klimmen en nog veel meer gekke stunts uithalen. Je vraagt je misschien af waarom je met een kitten zou spelen terwijl de kitten zichzelf ook kan vermaken. Met oog op de toekomst is dit erg belangrijk. Wanneer een kat ouder word, zal zij/hij het lastiger vinden zichzelf te vermaken en moet je ook écht met je kat gaan spelen. Dus waarom niet nu al beginnen? Daarnaast heeft spelen met je kitten nog meer voordelen:

 • Het oefent hun jachtvaardigheden.
 • Het verbetert de coördinatie en conditie
 • Het draagt bij het functioneren van het centrale zenuwstelsel te verbeteren.
 • Het gaat verveling bij je kat tegen.
 • Je kat ervaart minder stress en het helpt bij omgaan met stress.
 • Je kat kan zijn energie hierdoor kwijt.
 • Het zorgt voor een betere band tussen kat en baasje.

Laat je kitten wennen aan dingen

De socialisatie van een kitten is erg belangrijk, en als het goed is, begint een goede fokker hier mee vanaf het moment dat het kitten geboren is. Wanneer het kitten tussen de twee en acht weken is, is de socialisatie namelijk erg belangrijk. Want alles wat een kat niet leert tussen deze periode, en na die 8 weken, zal later veel meer moeite kosten. Daarnaast kan een kat die niet goed gesocialiseerd is in de toekomst veer stress en angst ervaren.

Ook na 16 weken kan een kitten nog steeds ontzettend veel leren omdat het nog steeds in de socialisatie periode zit. En ook na die periode kan een kitten nog steeds dingen worden bij gebracht, als het maar op een positieve manier gebeurt. Door van situaties waar je kat aan moet wennen een fijne ervaring te maken, zorg je dat deze situaties in de toekomst makkelijker verlopen. Belonen doet hierbij wonderen. Door je kitten te laten wennen aan verschillende situaties, zal hij in de toekomst minder stress ervaren en zal het makkelijker gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat je dingen herhaalt zodat een kitten ook echt aan verschillende situaties kan wennen.

Aan welke situaties je je kitten kunt leren wennen?

 • de stofzuiger
 • de deurbel
 • gasten
 • kinderen
 • de reismand
 • gebit en oortjes checken
 • de auto en reizen
 • pillen geven
 • vuurwerk

Dit zorgt voor minder stress bij je kat en een groter zelfvertrouwen. Maar ook een sterkere band tussen jou en je huistijger en meer blijdschap in jullie levens. Win/win, toch?


Dit waren de kattenweetjes voor de maand juli. Mocht je een vraag of een onderwerp hebben waar je graag meer over te weten komt in de volgende editie van kattenweetjes dan kun je dat in een reactie onder dit bericht achterlaten.

Share:

2 Reacties

 1. 2 september 2017 / 20:33

  Fijn artikel, ik raad inderdaad ook aan om te spelen met je kat, heel leuk om samen te doen! Mijn kat is ondertussen al 12 jaar en heeft helaas niet zoveel zin meer om te spelen. ?

Geef een reactie