Poezenweetjes | stress en angst bij katten

Poezenweetjes | stress en angst bij katten

De oplettende lezer had het waarschijnlijk al opgemerkt maar vorige maand is er geen poezenweetjesartikel online gekomen. Kattengedragsdeskundige Dianda van KattigeKatten.nl zorgt iedere eerste zaterdag van de maand weer voor een interessant artikel maar vorige week had ze het te druk. Kan gebeuren natuurlijk. Maar daarom pakken we nu de draad weer op met een super boeiend onderwerp: angst bij katten. Het is erg jammer als katten thuis erg angstig zijn.Vooral na een adoptie kunnen sommige katten weken onder de bank zitten, soms duurt dat langer dan verwacht en sommige katten zullen misschien altijd bang voor je blijven. Angst kan zorgen voor veel stress en uiteindelijk is het allemaal niet bevorderlijk voor het welzijn van de kat om alleen maar onder de bank te zitten. Maar hoe zorg je nou dat jouw kat minder bang is? Het poezenweetjesartikel van deze maand gaat dus over stress en angst bij katten.

Constant gevaar

Bij de socialisatie periode kan er veel gebeuren met de kittens, en wat daar allemaal gebeurt heeft effect over hoe het kitten opgroeit. Een kitten dat veel in aanraking is geweest in positieve zin met mensen tijdens de socialisatie periode, zal sociaal naar mensen zijn. Als katten niet echt socialiseren dan zal de kat anders reageren naar mensen. Neem bijvoorbeeld zwerf kittens die voor het eerst in aanraking komen met mensen, deze reageert anders dan een kitten dat mensen gewend is. Daarnaast kan stress en angst ook deels aangeboren worden en/of kunnen kittens dit meekrijgen van de moederkat.

Katten die erg angstig, erg alert en gestrest zijn, kunnen hun omgeving ervaren alsof er constant gevaar zal zijn waardoor ze constant op hun hoede moeten zijn. Harde geluiden zijn eng en daar schrikken ze van, net als alle onverwachte dingen en situaties in huis.

Wat is stress en angst bij katten?

Angst is een natuurlijke trigger waardoor adrenaline vrijgegeven wordt in het lichaam van de kat. Dit stofje bereid het lichaam en de kat voor op levensbedreigende situaties waarbij reacties zoals vechten, vluchten en bevriezen van belang zijn. Angst is een vorm van stress en wanneer angst chronisch wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen.

Tekenen van stress en angst:

  • Grommen en blazen
  • Grote pupillen
  • Schuilen en vluchten
  • Nep slapen
  • Likken met de tong (buiten eten om)
  • Schokken van de vacht over de rug aan de achterkant
  • Uitstaande vacht (maar kan met deze temperaturen ook van de kou komen)
  • “puffen”
  • (Oog)contact vermijden
  • Staart laag tegen de grond
  • Laag tegen de grond lopen

Veilige plekjes

De meeste angstige katten verstoppen zich onder de bank of onder het bed. Dit zijn plekken waar een kat zich veilig voelt en waar hij zich kan verstoppen van al het potentieel gevaar wat zich volgens de kat in jouw huis schuilt.

Maar je kan ook zelf veel verstop plekjes creëren in huis voor je kat. Denk hierbij aan plekjes in een kast, een doos, holletjes, etc. Katten zitten ook graag hoog, omdat ze vanaf de hoogte goed overzicht kunnen houden wat hun een gevoel van controle geeft. Maak dus niet alleen verstopplekjes dicht bij de grond maar ook wat hoger.

Doe lekker normaal

Sommige baasjes denken dat ze zelf ook heel voorzichtig rond het huis moeten lopen als hun kat angstig is. Maar katten voelen die spanning zelf ook goed aan, en dat zorgt er alleen maar voor dat een kat zich angstiger kan voelen.

Doe gewoon lekker normaal en relaxed in huis. Maar ga niet onnodig constant contact zoeken met de angstige kat onder de bank, net als dat je ook niet moet proberen hem uit zijn schuilplaats te halen, trekken en lokken. Want je wil natuurlijk niet dat je kat nóg banger voor je word.

stress en angst bij katten

Wat moet je nog meer doen?

Angstige katten voelen zich het prettigst als ze het gevoel hebben dat ze onzichtbaar zijn. Waarbij hij of zij zich door het huis kan bewegen zonder dat het in de spotlights staat. Maak dus geen oog contact, geef geen aandacht aan de kat, raak hem niet aan en praat niet tegen hem, mits hij zelf naar je toe komt.

Verder kunnen beloningen gebruikt worden voor een positieve associatie met de eigenaar. Durft je kat nog geen snoepje van je aan te nemen? Gebruik een lange lepel of leg het bij hem in de buurt neer. Zit de angstige kat ergens waar je niet vaak komt? Ga dan af en toe bij hem zitten en een boekje lezen en gebruik snoepjes om hem te laten wennen aan jouw aanwezigheid waarbij hij het ook associeert met iets lekkers (en dus iets positiefs).

Hoe kunnen wij stress en angst bij katten voorkomen?

  • Door de omgeving aan te passen naar de behoefte van de kat. Denk hierbij aan genoeg schuilplaatsen, genoeg bronnen van voedsel, eten en kattenbakken en mogelijkheid tot jagen, maar ook dat het in huis aangepast word naar de kat: krabpalen, schuilplekjes, etc.

  • De reden van angst en stress uitzoeken en daar op inspelen door de stressfactor te verwijderen of verminderen.

  • Niet onnodig kammen, aanraken, aaien als een kat slaapt of niet op zijn gemak voelt.

  • Routine: door een dagelijkse routine te creëren zorg je voor een omgeving waarin geen onverwachte dingen kunnen gebeuren. Katten zijn gewoonte dieren en houden van een voorspelbare omgeving. Dit zorgt voor veiligheid.

  • Geef het tijd en neem desnoods contact op met een gedragstherapeut als je er zelf niet uit komt.


Dit waren de kattenweetjes voor de maand juli. Mocht je een vraag of een onderwerp hebben waar je graag meer over te weten komt in de volgende editie van kattenweetjes dan kun je dat in een reactie onder dit bericht achterlaten.

Share:

Geef een reactie