Tips voor volwassen en ouderen katten

Tips voor volwassen en ouderen katten

Je zou het misschien niet zeggen, maar Vlinder is al een oudje. Hoewel deze dame er soms uitziet als een jonge godin (oké, eigenlijk is koningin gepaster) mocht ze een aantal weken geleden 11 kaarsjes uitblazen op de taart. Vlinder deelt het gevoel dat mensen hebben. Mensen vinden het namelijk niet fijn om zichtbaar ouder te worden en Vlinder wil er ook uit blijven zien alsof ze in de bloei van haar leven is. Ze doet er dus ook alles aan om er jeugdig uit te zien: urenlange wasbeurten en zestien schoonheidsslaapjes op een dag. Alles voor haar looks. Maar ook wij mensen kunnen bijdragen aan een goede gesteldheid van onze kat(ten) als ze een jaartje ouder worden.

In dit artikel deel ik een aantal tips voor volwassen/oudere katten. Deze tips heb ik niet zelf bedacht, maar zijn afkomstig van iemand die hier vanuit haar professionaliteit over spreekt. Dr. Jennifer Adolphe, Senior Voedingsdeskundige, gepromoveerd op dierenvoeding en werkzaam bij voermerk Petcurean heeft een aantal tips opgesteld waar menig katteneigenaar wat aan zal hebben.

Tips voor volwassen en ouderen katten

 Volwassen katten drogen eerder uit. Om het risico dat dit gebeurt te voorkomen geef je ze veel vers water of investeer in een waterfontein, want ze geven de voorkeur aan stromend water. Onthoud dat melk hun buikje echt kan ontregelen en hen diarree geven, wat het probleem erger maakt

Hoewel ik niet weet hoeveel Vlinder voorheen dronk, merk ik wel dat ze geregeld aan het drinken is. Ze doet dat soms op een hele schattige manier door haar pootje in het water te houden en vervolgens van haar pootje af te drinken. Meestal drinkt ze gewoon hoor, maar dit is gewoon heel schattig.

 Leeftijdgerelateerde fysieke veranderingen vinden plaats als je kat tussen de zeven en tien jaar is. Vergeleken met jonge katten is het immuunsysteem van oudere katten minder in staat om indringers van buiten af te weren. Het is daarom belangrijk dat je ze eten geeft met veel voedingsstoffen, zodat ze zich beter kunnen weren tegen infecties

Zelf ben ik best wel bezig met de voeding voor Vlinder. Ik vind het belangrijk dat ik haar graanvrije brokken voer en dat de brokken een hoog vleespercentage hebben. De brokken van Petcurean voldoen aan mijn eisen.

 Net als mensen kunnen katten ook cariës krijgen, wat kan zorgen voor tanduitval. Om dit te voorkomen borstel je de tanden van je kat regelmatig (met een kindertandenborstel of vingerborstel). Controleer de tanden van je kat op tekenen zoals slechte adem, bloedend tandvlees, moeite met kauwen, het aanraken van hun mond met hun poot of missende tanden

Yep, hier hebben wij helaas ervaring mee. Toen Vlinder uit het asiel kwam, bleek al meteen dat haar tandjes niet goed waren. Eén hoektand was afgebroken en een andere hoektand zat los. Uiteindelijk zijn beide tanden verwijderd. Vlinder heeft er echt een hekel aan als we ons met haar mondje bemoeien, dus houden we haar scherp in de gaten en gaan we zo nu en dan naar te dierenarts ter controle.

 Oudere katten kunnen sneller gestrest raken en kunnen zelfs dement worden. Zorg ervoor dat de omgeving van je kat zo stressvrij mogelijk is en als je huisdier apathisch of verward wordt, is het de moeite waard om contact op te nemen met je huisarts

Gelukkig is Vlinder nog jong van geest. Eerst dachten we dat ze dementerend was omdat ze ‘s nachts soms heel hard ging miauwen. Nu zijn we er achter dat mevrouw miauwt omdat ze wil dat wij uit bed komen om haar te knuffelen. De koningin..

 Voor katten die naar een pension gaan als je op vakantie gaat, kan dit een traumatische tijd zijn, dus raden we aan te investeren in een huisdieroppas, of dat nou een familielid, vriend of medewerker is van je lokale dierenarts. Huisdieroppassen zijn vooral in de drukke zomermaanden snel volgeboekt, dus zorg ervoor dat je er op tijd bij bent.

Wij zijn zó blij met onze oppassers. De zus van mijn vriend is bereid om op Vlinder te komen passen als wij op vakantie gaan. Daardoor kunnen wij heel erg fijn op vakantie gaan omdat we weten dat Vlinder het goed heeft. Ook mijn moeder heeft weleens opgepast als wij een weekendje weg gingen. Wij mogen dus echt in onze handjes knijpen.

 Als je kat ouder wordt kan zijn gezichtsvermogen verminderen en dat kan leiden tot gezichtsproblemen. Doe om hem ’s nachts te helpen zien een nachtlampje aan.

Op dit moment hebben wij het idee dat het prima gesteld is met het gezichtsvermogen van Vlinder. Ze vindt het ‘s avonds juist leuk om achter het gordijn naar het donkere buiten te gaan kijken dus ik vermoed dat ze nog goed kan zien. Zodra dit een probleem wordt is dit dus een goede tip.

Als je deze tips in je achterhoofd houdt dan kun je er dus voor zorgen dat jouw lieve kat op een fijne(re) manier oud wordt. Want dat is uiteindelijk wat alle katteneigenaren willen: dat hun beestje op een gezonde manier zo lang mogelijk deel uit mag maken van het gezinnetje.

Heb jij nog gouden tips voor volwassen/oudere katten?

Over Petcurean
Petcurean is een Canadees diervoedingsbedrijf dat het belang van dieren vooropstelt. GO!™ biedt oplossingen voor de unieke dieetvereisten van je hond of kat, terwijl NOW FRESH™ de enige droge voeding is dat voor 100% uit vers vlees en verse omega-oliën bestaat. Petcurean is winnaar van de Stewardship Award 2017 voor de ontwikkeling van verantwoorde diervoeding en Petcurean’s missie om de voedingsbronnen van de planeet zo verantwoordelijk mogelijk te gebruiken. Petcurean dierenvoeding wordt exclusief verkocht door dierspeciaalzaken in Canada, Nederland en meer dan 15 landen over de hele wereld. Meer weten? Ga naar www.petcurean.nl

 

Share:

2 Reacties

  1. 28 mei 2017 / 09:20

    Wat een fijne tips! Onze Beertje is al 15 en dat is nu ook voor het eerst een beetje merkbaar. Goede tip vooral van het water! Ik wist trouwens niet dat katten zo slecht tegen melk kunnen. Wij geven de katten ook nooit melk, maar toch goed om te weten. Verder als tip van Beertje zelf: geef vooral heel veel aandacht en aaitjes. Dan komt alles goed ?

  2. 28 mei 2017 / 11:29

    Wat leuk om dit te lezen! Binkie is pas twee jaar dus nog lang niet volwassen, maar ik vind het wel fijn om hiermee rekening te houden. Ik zit er over te denken om een drinkfontein aan te schaffen want Binkie drinkt niet zo heel veel (althans, niet uit zijn drinkbankje). Alleen ik heb me nog nooit echt bezig gehouden met zijn tanden, ik wist niet dat dat nodig was trouwens.

Geef een reactie