5 tips zodat je minder vaak nieuwe kleding “hoeft” te kopen

5 tips zodat je minder vaak nieuwe kleding “hoeft” te kopen

Als ik je vertel dat we hier in het Westen een enorme consumptiemaatschappij hebben gecreëerd dan vertel ik vast niets vreemds. We kopen, kopen en kopen. We kopen soms om het kopen. Ook als het aankomt op het gebied van kleding wordt er enorm veel gekocht. Ik durf te wedden dat vrijwel alle Nederlanders bekend zijn met het fenomeen “gekocht maar nooit gedragen”. Het welbekende “hangt al tijden met het kaartje er nog aan in de kast”. Ik ben door hoe ik vroeger met kleding omging in ieder geval wel bekend met dat fenomeen. Heel bekend zelfs. En dat vind ik eigenlijk te schandalig voor woorden. Want als het goed is, koop je een kledingstuk omdat je het mooi vindt, het je goed staat en je het dus ook echt gaat dragen. En als het goed is heb je ook geen drie kasten vol met kleding nodig. Want je kunt het toch niet allemaal tegelijk aan. Vandaag deel ik als “ik-had-vroeger-drie-kledingkasten-vol-met-kledingstukken-die-ik-sporadisch-of-niet-droeg” persoon .. tips zodat je minder vaak nieuwe kleding “hoeft” te kopen.

Koop aan de hand van dit onderzoekje kledingstukken waarvan jij zeker weet dat je ze echt vaak zal dragen omdat ze helemaal “jou” zijn

1. Ontdek welke kleding en kledingstijl bij jou past. Hierbij kun je kijken naar je figuur en naar de kleuren die jou goed staan. Het kan ook helpend zijn om op Pinterest een board aan te maken en daar allerlei foto’s van outfits te pinnen. Na een tijdje doorloop je al die pins nog eens. Wat toch niet helemaal bij jou past, verwijder je dan weer uit dat board. Als het goed is, blijven er een aantal afbeeldingen over waardoor je beter weet wat jouw kledingstijl(en) zijn. Koop aan de hand van dit onderzoekje kledingstukken waarvan jij zeker weet dat je ze echt vaak zal dragen omdat ze helemaal “jou” zijn.

ga eens een middagje mix-and-matchen en trek dan je conclusies

2. Denk bij het aanschaffen van nieuwe kledingstukken ook altijd aan de kledingstukken die al in je kast hangen. Als je kledingstukken hebt die je goed met elkaar kunt combineren, heb je veel minder kleding nodig om er toch “anders” uit te zien. Als je combineren lastig vindt, is het een idee om je kleding eens op bed te leggen en letterlijk setjes bij elkaar te zoeken. Kom er op die manier achter wat voor kledingstukken je graag combineert. Misschien draag jij graag blouses met rokken, misschien juist graag oversized tops met spijkerbroeken of misschien jurkjes met vesten. Of misschien combineer jij bepaalde kleuren heel graag met elkaar. Laat je verrassen door de kleding uit jouw kast: ga eens een middagje mix-and-matchen en trek dan je conclusies.

Zelf geef ik tegenwoordig liever een behoorlijk bedrag uit aan tweedehands kleding van een goed merk, dan dat ik voor minder geld nieuwe kleding aanschaf

3. Als je goed hebt nagedacht over jouw kledingstijl en items koopt die goed bij jou en de rest van je kleding passen, wil je natuurlijk ook dat die kleding zo lang mogelijk mee gaat. Stel je voor dat jouw lievelingstrui of jouw mooiste broek binnen een mum van tijd kapot is. Investeer daarom het liefst in kleding van goede kwaliteit. Dat kost misschien wat meer, maar op den duur verdient zich dat dubbel en dwars terug. Zelf geef ik tegenwoordig liever een behoorlijk bedrag uit aan tweedehands kleding van een goed merk, dan dat ik voor minder geld nieuwe kleding aanschaf.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het wasrek prima dienst doet hoor

4. Om kleding zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het ook erg belangrijk dat je je kleding goed onderhoudt. Zo is het bijvoorbeeld ontzettend slecht voor je kleding om het vaak te wassen. Hang jouw kleding nadat je het hebt gedragen liever even buiten. Op die manier wordt je kleding ook frisser en hoeft er geen wasmachine aan te pas te komen. Was je kleding ook nooit te heet of op een verkeerd wasprogramma. Ook het gebruik van een droger is niet erg goed voor je kleding. Kies daarom gewoon weer wat vaker voor het wasrek. Dat is overigens ook veel milieuvriendelijker. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het wasrek prima dienst doet hoor. Wij hebben namelijk geen droger.

Na een half uur zag de trui die ik eigenlijk niet meer aan wilde omdat hij er niet meer uitzag er weer als nieuw uit

5. En als je kleding er toch niet meer zo mooi uitziet of toch niet meer helemaal bij je past, kun je nog altijd proberen om je kleding te redden. Zo kun je kleding met veel pluisjes heel gemakkelijk als nieuw maken met een pluizendief/pluizentondeuse. Afgelopen week schafte ik deze pluizentondeuse aan (nee, geen gesponsord artikel! Gewoon een tip die ik graag deel). Na een half uur zag de trui die ik eigenlijk niet meer aan wilde omdat hij er niet meer uitzag er weer als nieuw uit. Ook kun je je kleding misschien wel een beetje aanpassen zodat het wel weer bij je past. Afgelopen week kreeg ik een zwarte jas met gouden knopen van mijn zusje. De jas zelf en het model vond ik heel mooi maar door de knopen deed de jas me denken aan een fanfare-outfit. Plots bedacht ik me dat ik deze jas met andere knopen echt heel erg leuk zou vinden. Zo’n kleine verandering kan al een heel verschil maken.

Ben jij ook bekend met het “hangt al tijden met het kaartje er nog aan in de kast” fenomeen?

Share:

6 Reacties

 1. 18 maart 2018 / 10:06

  Wat een slimme tips! Eens in de zoveel tijd mijn hele kledingkast uitmesten, is iets wat bij mij erg goed helpt. Dat voelt soms net als shoppen, omdat ik op die manier heel wat leuke kledingstukken herontdek. Vaak heb je eigenlijk veel meer moois liggen dan je denkt en is een shopsessie helemaal niet zo hard nodig. Je tip van het Pinterest-onderzoekje vind ik ook een slimme trouwens. En wat mij ook helpt, is om kledingstukken die ik online zie niet meteen aan te schaffen, maar in plaats daarvan er een paar dagen over na te denken. Alleen als ik daarna nog net zo enthousiast ben, bestel ik het. Maar in 9/10 gevallen vergeet ik het item weer en vond ik het blijkbaar toch niet zo belangrijk als ik dacht. Alleen maar fijn dan dat ik het nog niet had besteld ?

 2. 18 maart 2018 / 11:18

  Wij hebben ook geen droger. Leve het wasrek! ? Ik koop eigenlijk amper kleding en grijp altijd naar dezelfde stukken in de kast. Binnenkort m’n kleerkast uitmesten, want er hangt zo veel in dat ik nooit draag. Ik ben nu toch aan de Minimalism Challenge bezig, dus komt goed uit! ?

 3. 18 maart 2018 / 11:54

  Goede punten noem je! ? Het weten van je eigen stijl is zo ontzettend belangrijk inderdaad!

 4. 18 maart 2018 / 13:14

  Het zijn veel goede tips! Ik ken het fenomeen niet zo, want eigenlijk alles wat ik in de kast heb draag ik wel. Kleding die ik wat minder vind draag ik op een dag dat ik vrij ben en amper naar buiten ga. Ik heb laatst wel heel veel kleding opgeruimd, sommige items vond m’n moeder nog wel leuk en de rest wat nog oké was heb ik naar de kringloop gebracht ?

 5. 19 maart 2018 / 07:46

  Een pluizentondeuze hebben wij ook, ook slim om er eens een te lenen via Peerby of van familie. Ik vraag me soms wel af of je er de draad niet stuk mee maakt (en daarmee eerder gaatjes krijgt). Mijn vriend heeft ook een ontzettend handig ding om lusjes mee naar binnen te duwen. Een soort haaknaald. Sorry, geen idee hoe het heet, maar geen overbodige luxe met een kat in huis!

 6. 19 maart 2018 / 12:16

  Hele fijn tips! Ik den ook oprecht dat wij kleding veel te snel afdanken. Zelf probeer ik mijn kleding ook vaker te laten luchten i.p.v. wassen en de tip van de pluizendief klinkt heel erg goed, pluisjes kunnen een outfit inderdaad heel snel oud doen lijken!

Geef een reactie