Vegetarische kerstgerechten | Voor- hoofd- en nagerechten

Vegetarische kerstgerechten | Voor- hoofd- en nagerechten

Over één week en één dag is het alweer kerstmis. Menig mens zal al last hebben van de kriebels, de bekende en gevreesde kerststress. Want ja, met kerst moet alles mooi, gezellig en vooral lekker zijn natuurlijk. Tijdens de kerstdagen is de keuken de place to be. En waar met kerst vaak veel vlees wordt gegeten, zijn er natuurlijk ook mensen die tijdens kerst helemaal geen vlees of vis willen eten, waaronder ik. Dit wordt mijn eerste kerst als vegetariër en ik ga het vlees of de vis absoluut niet missen. Want er zijn genoeg heerlijke vegetarische kerstgerechten die je op tafel kunt zetten. Vandaar dat ik vandaag een aantal opties uitlicht ter inspiratie om een vegetarisch kerstdiner in elkaar te knutselen.

Smakelijke vegetarische voorgerechten

Beeld je even in: het is een prachtige kerst zoals we die normaal alleen in films zien. Een witte kerst dus. Dat betekent vanzelfsprekend dat het buiten dus freezing is. Tijd om na die winterse wandeling op te warmen met een lekkere kom soep dus. Een pompoensoepje is dan een uitstekend idee om het kerstdiner mee te beginnen. Maar wat nou als het niet zo koud is en je gewoon geen zin hebt in soep? Dan zou je wellicht kunnen kiezen voor deze aubergine rolletjes. Maar je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om te beginnen met een lekker stokbroodje met (zelfgemaakte) vegetarische tapanades. Neem deze lekkere paddenstoelen tapanade bijvoorbeeld.

Heerlijke vegetarische hoofdgerechten

Het hoofdgerecht moet natuurlijk echt een feestje zijn. Als je in de “pompoensferen” wilt blijven dan is het lekker om de pasta eens niet met tomaten, maar met pompoensaus te serveren. Tijdens kerst is het sowieso leuk om je sausjes zelf te maken. Dat maakt het kerstdiner niet alleen een stuk gezonder, maar ook specialer. Risotto met venkel, pompoen cherrytomaatjes en witte kaas is ook een goed idee. En als we het toch over risotto hebben: misschien is het leuk om een ander soort risotto uit te gaan proberen: orzotto met balsamico en schorseneren is dan een leuk alternatief. Een lekkere vegetarische salade mag natuurlijk ook niet ontbreken op tafel. Wat dacht je van deze rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen? Dat is iets dat je vast niet dagelijks op tafel ziet staan. 

Perfecte vegetarische nagerechten

En last but not least: de nagerechten. Ik vind echt dat het kerstdiner pas compleet is als het afgesloten wordt met een heerlijk nagerecht. Vaak worden nagerechten gemaakt met gelatine waardoor deze eigenlijk niet geschikt zijn voor vegetariërs. Gelukkig zijn er ook heerlijke vegetarische alternatieven. Wij eten vrijwel iedere jaar met kerst bavarois, maar dat zit helaas wel bom vol gelatine. Gelukkig zijn er ook vega-vriendelijke bavarois varianten, zoals deze vegetarische aardbeien bavarois. Mijn grootste guilty pleasure is cheesecake. Een limoen frambozen cheesecake klinkt mij dan ook als muziek in de oren. Een andere cakesoort die ook heel erg lekker (en bijzonder!) klinkt is de framboos lavendel cake. Tijdens kerst mag het allemaal best wel wat meer culinair zijn dan je gewend bent en dan lijkt de cake met lavendel me een leuk uitprobeersel. 


En dit was natuurlijk nog maar een heel klein ini mini greepje uit de vele vegetarische opties die er zijn. Ik hoop dat ik je met dit artikel een beetje inspiratie heb gegeven. Want ook zonder vlees of vis kun je een heerlijk kerstdiner samenstellen met deze vegetarische kerstgerechten.

Heb jij de kerstdiners voor dit jaar al samengesteld?

Share:

7 Reacties

 1. 16 december 2016 / 07:44

  Wat een heerlijke gerechten allemaal! Vegetarisch eten is zo lekker, maar helaas zijn er in mijn familie ook een paar anti-vegetariërs met het kerstdiner ;) Dan maar voor mezelf iets vegetarisch maken!

  • 18 december 2016 / 10:56

   Ah wat naar dat er echt een paar “anti vegetarisch” zijn. Zoiets vind ik altijd zo vreemd. Je doet met de keuze om geen vlees/vis te eten natuurlijk niemand kwaad. En als jij de keuze van de ander respecteert dat hij/zij wel vlees en vis eet, dan zou dat andersom toch ook zo moeten zijn? Gelukkig heeft bij mij in de familie niemand er moeite mee. :)

   • 18 december 2016 / 11:45

    Ja, soms is het best lastig. Gelukkig vinden mijn ouders en broertjes het raar of vervelend en de meeste ‘anti-vegetariërs’ zie ik ook niet zo vaak.

    • 18 december 2016 / 11:46

     Oeps, haha, ik bedoelde dus ‘niet raar of vervelend’.

 2. 16 december 2016 / 07:58

  Er zijn gelukkig zoveel mogelijkheden :) Ik weet zeker dat ik de kerst wel door kom en eindelijk hoef ik me niet meer schuldig te voelen omdat ik vlees eet WANT dat doe ik niet meer :D

 3. 16 december 2016 / 16:31

  Klinkt heel erg goed, allemaal fijne opties! Ik ben gek op risotto, dus die klinkt vooral super. Maar ook de limoen frambozen cheesecake klinkt lekker :)

Geef een reactie