5x verveling bij een binnenkat voorkomen tips

5x verveling bij een binnenkat voorkomen tips

Vlinder is een binnenkat. Als ik de verhalen die ik in het asiel heb gehoord mag geloven is ze dat altijd al geweest. Ik heb zelfs begrepen dat ze het eng vindt om naar buiten te gaan. Ze leeft dus bij ons in ons appartement. Als het mooi weer is, geniet ze er ultiem van om lekker op het balkon te zijn. Maar dat is natuurlijk nog steeds niet écht buiten. Het binnenleventje zorgt ervoor dat binnenkatten een stuk minder avonturen beleven dan buitenkatten. Bij binnenkatten is het belangrijk dat je verveling tegengaat. Want vervelend kan zorgen voor een ongelukkige kat. Om verveling tegen te gaan en er voor te zorgen dat je kat wat avontuur kan beleven kun jij, als kattenpersoneelslid, verschillende dingen doen. Als je kat 24/7 binnen zit is hij/zij immers van jou afhankelijk. Vandaag geef ik je een paar ideeën waardoor je verveling bij een binnenkat kan voorkomen.

5x verveling bij een binnenkat voorkomen

haal een aantal dozen in huis waarmee je een dozenparadijs voor je kat maakt

pootje klein Katten en dozen zijn een match made in heaven. Doe daarom eens gek en haal een aantal dozen in huis waarmee je een dozenparadijs voor je kat maakt. Dit kan natuurlijk gewoon met oude dozen die je in de supermarkt haalt. Stapel de dozen, of maak gaten in dozen en zet deze tegen elkaar aan zodat het een soort gangenstelsel wordt. Wedden dat jij daarmee de aandacht van jouw kat trekt en dat je kat een avontuurlijke dag beleeft!

pootje klein Dingen die uit de natuur komen, kunnen ook zorgen voor speelsheid en avontuur. Een paar maanden geleden ontdekten wij dat Vlinder het geweldig vond om met echte vogelveren te spelen. Als wij buiten een veer vonden en deze mee naar binnen namen, dan werd er flink aan de veer gesnuffeld. Vervolgens waren wij getuigen van mooie sprongen en grappige aanvalskills die Vlinder losliet op de veertjes. Misschien wordt jouw binnenkat hier ook wel heel blij van.

pootje klein Als jij een speelse kat hebt dan is het ook leuk om af en toe het speelgoed van je kat te “verstoppen”. Als Vlinder in haar element is dan vindt ze dit ook altijd een feestje. Pak iets waarmee je kat graag speelt en laat aan je kat zien dat je deze onder de mat/onder een kleedje/onder een plastic zak/in een doos “verstopt”. De kat weet dus eigenlijk waar het speeltje is, maar moet moeite doen om het speeltje weer terug te krijgen. En dat kan soms nog best een uitdaging zijn.

aandacht is voor alle katten belangrijk maar voor binnenkatten misschien nog net iets belangrijker

pootje klein Katten zijn van nature echte jagers. Ze moeten in de natuur echt op jacht en flink aan de slag voordat ze kunnen eten. Voor je binnenkat kun je dit nabootsen door je kat voerpuzzels aan te bieden. Op facebook is een groep waarin je inspiratie op kunt doen als je zelf graag voerpuzzels wil maken. Zooplus verkoopt ook diverse voerpuzzels die er voor zorgen dat je kat lekker uitgedaagd wordt. Ik zal binnenkort mijn zelfgemaakte voerpuzzel voor Vlinder ook laten zien.

pootje klein En last but not least: aandacht is voor alle katten belangrijk maar voor binnenkatten misschien nog net iets belangrijker. De wereld van een binnenkat is klein en jij als personeelslid speelt echt de hoofdrol in het leven van een binnenkat. Daarom is het belangrijk dat je echt de tijd neemt om lekker met je kat te spelen en te knuffelen. Dat is niet alleen goed om verveling tegen te gaan, maar ook voor de band tussen jou en je kat.

Heb jij nog een tip om verveling bij een binnenkat tegen te gaan?

Share:

6 Reacties

 1. 11 maart 2018 / 12:08

  Wat leuk! Onze adoptiekat komt over 2 weken. Ze mag uiteindelijk wel naar buiten, maar moet eerst 10 weken wennen bij ons thuis. Ik heb me gelijk aangemeld voor die Facebookgroep! Ken je trouwens nog meer handige kattengroepen op Facebook?

 2. 11 maart 2018 / 14:24

  Goeie tips! Vind voerpuzzels een goed idee. Buttons is ook een binnenkat (op haar bezoekjes in de achtertuin na), maar houdt niet zo van spelen. Ze houdt wel enooorm van eten, dus misschien is dat een goede manier om beide in stand te houden. Heb zelf eigenlijk niet echt goede tips omdat ik me altijd afvraag of ik het wel goed doe. Ik geef Buttons heel veel aandacht (werk gelukkig ook drie dagen per week thuis), maar omdat ze niet speelt vind ik het wel lastig om haar gelukkig te houden. Maar volgens mij gaat het wel goed. Ze lijkt iig niet ongelukkig!

  • Merle
   14 maart 2018 / 10:20

   Ik zal wel voerpuzzels gebruiken ? We hebben z’on voertoren waar ze alle van hun eten vandaan krijgen. Ze moeten het daar met hun pootjes uitvissen. Oudere kat vindt het heerlijk! Kleinere niet zo, maar zij wacht totdat de oudere kat het eten al heeft uitgehaald en gaat dan eten ?

 3. Petra
  11 maart 2018 / 18:20

  In de herfst een doos met bladeren en eikels, walnoten e.d. vinden ze fantastisch, evt kan je er snoepjes in verstoppen. Je kan ook een grasdoos op internet bestellen of zelf een grasvak maken. Vinden ze ook heerlijk.

 4. 14 maart 2018 / 11:48

  Ik moet zo lachen om jouw opmerking: katten en dozen zijn een match made in heaven. Volens mij komt Jip net als mannen van mars, hij moet hier dus helemaal niets van hebben. Water overigens wel. En wattenstaafjes. Ik hoef mijn geld echt niet te verspillen aan dure speeltjes, geef hem een wattenstaafje en hij is dag en nacht zoet :) haha

  Oh ja en stinkies van de dierenarts vind hij ook helemaal fantastisch.

Geef een reactie