Voerpuzzel DIY | Maak zelf een voerpuzzel voor je kat

Voerpuzzel DIY | Maak zelf een voerpuzzel voor je kat

Tot voor een paar maanden geleden was Vlinder een erg net dametje als het op eten aankwam. De brokjes die ze ‘s morgen kreeg, verdeelde uit zichzelf namelijk ze keurig over de dag heen. Langzaam maar zeker begon mevrouw Vlinder haar manieren een beetje te verliezen. Zo kwam ze op een bepaald moment op het punt dat ze al haar brokjes ‘s morgens in één keer naar binnen slokte. Gevolg: overdag een miauwende kat omdat ze graag wilde eten. Normaal zou je misschien nog wat brokjes in het bakje gooien, maar Vlinder heeft overgewicht. Dat had ze al toen we haar uit het asiel haalden. Gelukkig is het een heel stuk minder geworden, maar we willen natuurlijk ook dat ze in shape blijft. Daarom moesten we een oplossing verzinnen voor haar slok-schrok gedrag. Ik besloot over te gaan op een voerpuzzel en maakte er zelf een. In dit artikel laat ik je mijn voerpuzzel DIY zien en vertel ik wat het effect is van deze voerpuzzel.

Dat voerpuzzels een positieve impact kunnen hebben, is al eerder voorbij gekomen op mevrouwmiauw.nl. Het is namelijk belangrijk om je kat bezig te houden. om verveling bij je (binnen)kat te voorkomen. Je kunt voerpuzzels gebruiken om je kitten op te voeden of je kat af te laten vallen. En je kunt voerpuzzels dus ook inzetten om je kat rustiger te laten eten zodat het eten niet zo snel op is.

 Voerpuzzel DIY

Wat heb je nodig?

pootje klein Zwaar bord
pootje klein Glaasjes in verschillende maten
pootje klein Secondelijm

Uitleg

Ik besloot om zelf aan de slag te gaan om een voerpuzzel voor Vlinder te maken. Ik kocht een zwaar en groot bord en 3 glazen in verschillende maten. Ik kocht alles in de kringloop (lekker duurzaam dus!) en ik plakte de glaasjes vast met secondelijm. Klaar is kees. Dat kan werkelijk iedereen. Toch wil ik ook graag toelichten hoe ik tot mijn keuzes ben gekomen. Ik heb echt nagedacht over deze voerpuzzel.

Keuzes

Zo koos ik bewust voor een groot en zwaar bord omdat de brokjes dan allemaal op het bord vallen en ik de glaasjes op dit bord vast kon plakken. Losse glaasjes zouden omgegooid kunnen worden maar als ze vastgeplakt zitten aan een zwaar bord, kan dat niet. Ik koos ook bewust voor doorzichtige glazen zodat Vlinder altijd kan zien in welke glazen nog wat brokjes zitten. Ook koos ik bewust voor 3 verschillende maten zodat het een uitdaging en een echte puzzel is. Tussen de glaasjes heb ik bewust wat ruimte gelaten zodat Vlinder de brokjes die tussen de glazen vallen ook met haar pootjes kan pakken.

Voerpuzzel DIY | Wat is het effect bij Vlinder?

In eerste instantie leek Vlinder niet heel erg blij deze nieuwe manier van eten. Maar dat veranderde eigenlijk al heel erg snel toen ze eenmaal doorhad hoe het werkte. Nu doet ze alsof ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ze schept haar brokjes met haar pootje uit de glaasjes en eet de brokjes vervolgens netjes(!) op. En dat gaat heel anders dan het ging toen ze haar brokjes nog gewoon in een bakje kreeg. Nu eet ze haar brokjes netjes één voor één. Ze doet weer de hele dag met de hoeveelheid brokjes die ze ‘s morgens krijgt én ze is tijdens het eten een beetje meer in beweging. Ik ben ontzettend blij dat deze voerpuzzel DIY, letterlijk, in de smaak is gevallen bij Vlinder.

Maak jij ook weleens voerpuzzels voor je kat?

Share:

4 Reacties

 1. 21 maart 2018 / 07:06

  Wat slim om Vlinder op deze manier uit te dagen bij het eten van haar brokjes! En wat fijn dat het nog goed werkt ook! Het ziet er stiekem ook wel heel schattig uit hoe Vlinder met haar pootjes in het glaasje aan het vissen is ?

 2. Gilian
  21 maart 2018 / 10:15

  Hmm. Misschien ook eens bij mijn kat proberen. Ik heb een poes van 2 jaar en die eet haar brokjes ook vaak in een keer op. Bedankt voor de goede Tip!

 3. 22 maart 2018 / 09:44

  Wat een leuk idee, ik had een keer zo’n toren gekocht waar ze het zelf uit moest vissen, leuk maar die was niet zo zwaar + het bord eronder was niet groot genoeg waardoor alles door de kamer lag, dus die heb ik even tijdelijk verstopt.
  Dit ga ik maar een keer proberen :)

 4. Angela
  14 november 2019 / 19:01

  Wat een top idee, ik heb er eentje gemaakt voor onze kat Nibbit, hij schrokte altijd binnen een paar seconden zijn bakje leeg en bleef hongerig. Nu doet hij er veel langer over en lijkt meer verzadigd. Bedankt!

Geef een reactie