3x vooroordelen over yoga ontkracht

3x vooroordelen over yoga ontkracht

Als je mij een jaar geleden had gevraagd waar ik aan dacht bij het woord “yoga” dan had ik iets geantwoord met zweverig en zen. Mijn beeld van yoga was dat je alleen bezig zou zijn met ademhalen, ontspannen en de innerlijke rust vinden. Ik had echt niet gedacht dat ik zelf ooit aan yoga zou beginnen. Dit omdat ik dacht dat het gewoon niets voor mij zou zijn. Ik ben zo iemand met een alles of niets mentaliteit. Van de twee uiterste. Ik wil óf bewegen en echt het gevoel hebben dat ik veel heb gedaan óf helemaal niets doen en op de bank hangen. Ik had gedacht dat yoga daar een beetje tussenin zou zitten en eigenlijk meer zou neigen naar “niets doen” met al die ontspanningsoefeningen. Dat ik me daar gruwelijk in heb vergist blijkt wel. Ik heb me begin januari gewaagd aan een yogalesje en sindsdien heb ik een abonnement bij een yogaschool en doe ik thuis regelmatig wat oefeningen. Tijd om wat meer te vertellen over mijn ervaringen met yoga en om vooroordelen over yoga te ontkrachten.

3x vooroordelen over yoga ontkracht

☯ Ik dacht dat yoga heel zweverig zou zijn. Eigenlijk had ik natuurlijk beter moeten weten. Als je een beetje nadenkt dan weet je dat in zo’n vooroordeel altijd een kleine kern van waarheid schuil gaat maar dat je die waarheid niet overal op toe kan passen. Je hebt namelijk ontzettend veel verschillende soorten yoga. Sommige vormen zullen, in mijn ogen, misschien best zweverig zijn. De vormen van yoga die ik beoefen zijn dat voor mijn gevoel niet. Dit vooroordeel is een beetje hetzelfde als zo’n vooroordeel dat er in de sportschool alleen maar popeyes rondlopen. Er lopen zeker popeyes rond, maar er zijn ook mensen met een ander postuur die lekker willen sporten.

☯ Ook dacht ik dat het in yoga alleen om ademhaling zou gaan. Ademhaling is inderdaad ontzettend belangrijk tijdens yoga maar ik merk dat je vrij bent om dit op je eigen manier in te vullen. Ik merk dat ik de combinatie van een bepaalde ademhaling en nieuwe oefeningen echt lastig vind. Daarom besteed ik soms minder aandacht aan mijn ademhaling en meer aandacht aan mijn oefeningen. Wel vind ik het leuk om te merken dat ik na een aantal yogalessen mijn ademhaling veel beter onder controle krijg en dit ook echt weet in te zetten. Door op een bepaalde manier te ademen doen oefeningen veel minder pijn, waardoor je de oefening nog ietsjes beter uit kunt voeren enwaardoor je sterker en leniger wordt. Wat een eyeopener.

☯ De grootste misvatting die ik over yoga had was dat het niet zwaar zou zijn. Boy I was wrong. Kracht en lenigheid to the max hoor. Een lesje yoga heeft mij verschillende keren al mega veel (fijne!) spierpijn opgeleverd. Vroeger turnde ik en was ik vrij lenig. Na het turnen zijn bepaalde lenigheden (bestaat dat woord?!) als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook was ik een heel stuk sterker dan ik nu ben. Mijn spierballen zijn veranderd in twee zielige theezakjes. Ik vind het oprecht ontzettend leuk om te merken dat ik die lenigheden en kracht tijdens yoga nu weer train. Het voelt soms net alsof ik met delen uit een turnles bezig ben. Hopelijk resulteert dit er in dat ik weer wat leniger en sterker word.

Heb jij ook vooroordelen over yoga (gehad) die misschien helemaal niet kloppen?

Share:

15 Reacties

 1. 12 februari 2018 / 10:10

  Kijk, dit is de reden waarom ik ook lessen wil volgen. Allemaal goed en wel, die YouTube-filmpjes, maar ik heb geen idee of ik de bewegingen – of de ademhaling… – juist uitvoer. Het is in ieder geval inderdaad ontzettend zwaar, dat had ik niet verwacht! Je hebt dankzij die spierpijn echt het gevoel dat je gewérkt hebt.

  • 15 februari 2018 / 18:07

   Precies ja! Tijdens zo’n yogales ben je echt flink intensief bezig. Daar helpt de spierpijn je een paar dagen daarna nog aan herinneren.

 2. 12 februari 2018 / 11:07

  Hihi hele goede punten! Mijn vader vindt yoga ook zweverig… Dat imago heeft het nu eenmaal denk ik. Voor mij is ademhaling wel een belangrijk punt, omdat ik chronische hyperventilatie heb.

  • 15 februari 2018 / 18:10

   Misschien moet je vader dan eens een lesje hatha, vinyasa of poweryoga volgen. :) Dan denkt hij er wel anders over denk ik..

 3. 12 februari 2018 / 12:24

  Dat het niet zwaar zou zijn dacht ik eerst ook! Ik merkte het heel erg bij de downward facing dog als je de hele tijd op deze pose uitkomt, merk je al snel hoe slap je armen zijn. Mijn slappe armpjes in ieder geval hahha

  • 15 februari 2018 / 18:12

   Ohhhh ja, precies hetzelfde hier hoor. De downward facing dog moet dan zogenaamd een relaxte pose zijn. Maar nou, dat is het voor mij (nog) absoluut niet! Daar moet ik eerst nog heel wat spinazie voor eten.

 4. 12 februari 2018 / 19:20

  Oh wauw, ik zit net door mijn Bloglovin lijst te scrollen en ik dacht echt ‘huh’ ik had toch een andere titel.. Ik heb toevallig ook 13 uur geleden een artikel over mijn eerste keer yoga online gezet. En écht wij hadden, voordat we hier aan begonnen, precies dezelfde gedachten. Zo toevallig maar ook heel leuk om te lezen dat ik dus de niet de enige ben die deze gedachten had en nu dus eigenlijk wel een soort van om is! Hij staat voor deze week alweer gepland, haha.

  • 15 februari 2018 / 18:21

   Wow. Dat is echt mega toevallig zeg. Ik ga je artikel nu meteen lezen hoor. :) Ik ben super nieuwsgierig naar jouw artikel. Ik wilde vandaag weer een yoga lesje volgen maar helaas zit ik right at the moment ziek op de bank. Misschien dat ik morgenavond of zaterdagochtend wel ga.

 5. 13 februari 2018 / 10:30

  Jaaa herkenbaar! Ik doe nu ongeveer een jaartje yoga en het grootste vooroordeel is dat yoga niet zwaar is. Mensen denken dat je alleen op een matje ligt te ontspannen en verder niks doet, maar het traint écht je spieren. Leuke blogpost ?

  • 15 februari 2018 / 18:23

   Absoluut ja. Je traint je spieren echt. Soms heb ik echt spierpijn op plekken waarvan ik niets wist dat ik daar spierpijn kon hebben.

 6. 13 februari 2018 / 11:34

  haha jazeker herkenbaar, ik doe nu al een paar jaar yoga, toen ik ermee ging starten dacht ik jaa ik wil wel yoga doen maar dan wel Power yoga, die andere vormen leken me niks, hoewel die ook echt zwaar kunnen zijn. Ik zit door yoga veel lekkerder in mijn vel en heb mijn ademhaling ook veel beter onder controle.

 7. 13 februari 2018 / 12:11

  Wat te gek om je ervaringen te lezen! Welcome to the club! Je weet de spijker precies op de kop te slaa. Veel mensen hebben deze vooroordelen en komen er tijdens een eerste les achter dat het niet klopt. Wat ik vaak zie is dat mensen denken dat yoga alleen maar zitten of liggen is. Als ze in een vinyasales flink aan het werk worden gezet, staan ze toch verbaasd te kijken. Zo leuk! Ga vooral door met je practice! Het wordt alleen nog maar leuker!

  • 15 februari 2018 / 18:29

   Ja precies. Ik had ook echt mega vooroordelen en mijn eerste yogales was ook een vinyasales. Toen dacht ik echt: holy moly wat intensief! Ik ga zeker door met yoga. Heerlijk. Rustgevend en inspannend tegelijkertijd.

 8. Karlijn
  15 februari 2018 / 05:26

  Haha leuk om te lezen! Ik wilde al vanaf de middelbare school yoga doen en mijn enige vooroordeel Was dat het bij mij in de buurt vooral klasjes met 40+ vrouwen waren, wat ook zo was. Nu in Nijmegen is dat gelukkig niet meer zo, dus inmiddels doe ik al zo’n 5 jaar yoga en kan ik niet meer zonder. It keeps me sane :). No matter how I feel, boos of gestresst, na yoga ben ik altijd rustiger :). Vaak zit ik wel de hele les tegen m’n hoofd te vechten dan, maar zodra ik de zaal uit loop ben ik rustiger.

  Welke soort yoga doe jij? Mijn lessen zijn hatha yoga, met invloeden uit andere soorten yoga. En welke oefeningen doe jij thuis? Ik vind het soms lastig om een fijne oefening uit de les voor thuis te onthouden, of de opbouw voor de oefening. Het heeft n paar jaar geduurd voor ik de zonnegroet uit m’n hoofd, zelf kon doen haha.
  O ja en ik ben zelf n beetje n zweefteef haha, dus dat vooroordeel Had ik geen last van. Ik vind dat spirituele juist super interessant. Maar meestal valt het inderdaad erg mee (waarschijnlijk ook omdat ik t bij t universitair sportcentrum doe). En mensen denken vaak dat je er lenig voor moet zijn. Het helpt wel, maar kracht en focus zijn net zo belangrijk en het is ook gewoon belangrijk dat je luistert naar wat jóuw lichaam kan. Niet streven enx xD (dat vind ik nog steeds n uitdaging heb ik gemerkt).

  • 15 februari 2018 / 18:34

   Heerlijk dat yoga er bij jou ook voor zorgt dat je mind lekker rustig wordt. Die ervaring heb ik nog niet echt omdat ik nog nooit met een vervelend gevoel naar de les ben gegaan.

   Ik doe zelf hatha en vinyasa yoga. Zelf wil ik ook nog eens poweryoga doen maar ik heb wel het idee dat de basis daar eerst voor gelegd moet worden. En dat jij wat meer van de “zweverige” yoga bent is ook helemaal prima toch. Als yoga je maar brengt wat je nodig hebt. Ik doe zelf yoga bij yogapoint in Arnhem. Dit zit ook in Nijmegen. Erg vriendelijk geprijsd en, vooral in Nijmegen, mega veel keuze qua lessen.

Geef een reactie