Vrijheid | Ik voel me vrij als..

Vrijheid | Ik voel me vrij als..

Vorig jaar schreef ik op deze dag een vrij beladen stukje tekst over mijn kijk op vrijheid, want dat is waar we vandaag op 5 mei bij stilstaan. Vandaag zal ik geen zwaar stuk tekst online zetten waarin ik mijn kijk op vrijheid uiteen zet. Vandaag zal ik geen betoog houden over dingen die mij bezig houden met betrekking tot vrijheid. Ik post geen artikel met mijn kijk op de wereld. Als ik dat zou doen, zou ik het stuk dat ik vorig jaar online heb gezet, kunnen copy-pasten want mijn zienswijze is onveranderd. Nee, vandaag zet ik gewoon een lijstje online over dingen die het ultieme gevoel van vrijheid bij mij oproepen. 

Ik voel me vrij als..

pootje klein .. ik lekker met mijn ogen dicht van de zon kan genieten. Als ik iets lekker vind dan is het dit wel. Eventjes niks of niemand om me heen. Gewoon lekker mijn ogen dicht en van de warme zonnestralen op mijn gezicht genieten. Vijf minuutjes is genoeg om me een heerlijk vrij gevoel te geven;
pootje klein .. ik belangrijke opdrachten voor mijn studie in heb geleverd. Dit voelt soms echt alsof er een tas met dertig kilo lood van mijn rug afvalt – niet dat ik weet hoe zo’n zware tas voelt, maar je snapt best wat ik bedoel;
pootje klein .. ik mezelf een dag rust gun waarop ik echt niets van mezelf hoef te doen. Ik heb vrijwel iedere dag het idee dat ik iets moet doen: voor mijn studie, voor mijn stage, voor mijn blog of iets anders. Als ik een dag het gevoel heb dat ik niets (of bijna niets) hoef te doen dan kan dat voor een enorm gevoel van vrijheid zorgen;
pootje klein .. ik op (kampeer)vakantie ga. Zodra ik samen met mijn vriend op pad ga om op vakantie te gaan, voel ik weer zo’n rugzak van 30 kilo van mijn rug glijden. Freedom!
pootje klein .. ik naar een festival ga. Zo’n festival is voor mij op de een of andere manier altijd magisch. Daar ervaar ik echt het ultieme gevoel van vrijheid. Genieten van goede muziek, leuke mensen, lekker eten en onbezorgdheid. Eén van de redenen waarom ik ieder jaar wel een meerdaags festival mee wil pikken.

Hoe ik mijn dag vandaag in ga richten weet ik nog niet. Misschien kies ik voor een festival, misschien kies ik er voor om lekker op het balkon neer te ploffen met mijn vriend onder het genot van een hapje en een drankje maar waar ik zeker voor kies is met mijn ogen dicht genieten van de zon. Al is het maar voor vijf minuutjes: lekker de ogen dicht en de zonnestralen op mijn gezicht voelen. Vandaag is het 5 mei, de dag waarop ik extra stil zal staan bij het feit hoe goed ik het eigenlijk heb. Want vrijheid is een heel erg groot goed.

En nu is mijn vraag aan jou natuurlijk: wanneer voel jij je vrij en wat ga jij vandaag doen om extra stil te staan bij jouw vrijheid?

Share:

5 Reacties

 1. 5 mei 2016 / 08:48

  Wij gaan vandaag een dagje naar zee en daar kan ik heel erg van genieten, even niets doen aan de scriptie! Verder vind ik vakanties en festivals ook super leuk :)

 2. 5 mei 2016 / 10:18

  Ik woon in Wageningen, dus je komt hier de stad niet uit. Of nou ja, je komt er wel uit, maar dan kom je er voorlopig niet meer in. De binnenstad is hermetisch afgesloten. Je wordt overal gefouilleerd, je mag niet geen flesje water mee bij je hebben. Je moet een pasje kopen als je iets wilt drinken en dan moet je ook nog eens een minimaal aantal consumpties nemen. Rustig één drankje nemen zit er dus niet in. Ik snap het ergens wel. Het is allemaal voor de veiligheid, maar het wordt er absoluut niet gezelliger op zo. Ik blijf dus lekker thuis en zal tot middernacht lekker meedreunen op alle soorten muziek die er voorbij komen. Om vervolgens een onrustige nacht tegemoet te gaan door alle zatlappen die hier door de straat hun weg richting huis proberen te vinden. Dat laatste vind ik het leukste van alles. Je lacht je soms helemaal ziek!

 3. 5 mei 2016 / 11:12

  Ik voel mij vrij als mijn lichaam mij de vrijheid geeft om te doen wat ik wil. Net als gisteren, ik wandelde met mijn oma door het park, zodat zij na dagen binnen te hebben gezeten in het zorghotel ook even wat zonnestralen op haar gezicht kon voelen. En toen vertelde ze over de oorlog en hoe dit nog voelbaar is in ons huis en omgeving. Zeker als je zulke verhalen hoor voel je je extra vrij!

  Geniet van deze mooie dag, de zon schijnt echt heerlijk!

 4. 5 mei 2016 / 19:02

  De eerste 4 puntjes zijn zo herkenbaar! Niets heerlijker dan te kunnen genieten van warme zonnestralen :)

Geef een reactie