Waar ik op let & waar ik in de toekomst nog beter op wil gaan letten bij het kopen van cosmetica

Waar ik op let & waar ik in de toekomst nog beter op wil gaan letten bij het kopen van cosmetica

Vroeger (als in: een paar jaar geleden) was ik een echte cosmetica-freak. Als een product een beetje een fancy uitstraling had of lekker rook, was ik al verkocht en werd het desbetreffende product gekocht. En vervolgens kon ik niet wachten om het uit te proberen. Stond er een “goede aanbieding” in de folders of zag ik dat de Action weer iets nieuws in de cosmeticaschappen had staan dan kon ik de verleiding vaak niet weerstaan. High-end producten zoals een lipstickie van MAC of een geurtje van Dolce & Gabanna deden mijn hart soms sneller slaan. Maar ik stelde nooit echt eisen aan cosmetica. Dat dit in de loop der jaren veranderd is, mag wel duidelijk zijn. Ik stel tegenwoordig allerlei eisen aan cosmeticaproducten maar er zijn ook nog dingen waar ik in de toekomst beter op zou willen letten. 

Waar ik op let bij het kopen van cosmetica:

✔ Het “eisen stellen aan cosmetica” begon voor mij met de dierproefvrije-eis. Ik ben altijd al een dierenliefhebber geweest, maar dacht nooit bewust na over het feit dat mijn badkamerkastje gevuld was met, bij wijze van spreken, gehavende konijntjes en muisjes. Eigenlijk wilde ik daar ook helemaal niet over nadenken. Ik dacht namelijk dat het kopen van cosmetica erg lastig zou worden als aan die gedachten toe zou geven. Niets bleek minder waar. Er zijn namelijk zo ontzettend veel merken die dierproefvrij zijn en Sophie van naoki.nl is ook nog eens zo vriendelijk om een handige lijst bij te houden;

En zo kwam ik er dus achter dat niet alle cosmetica vegetarisch is.

✔ Rond deze periode besloot ik ook om vegetarisch te gaan eten. Ik wist toen nog niet dat niet alle cosmetica vegetarisch is. Nooit bij stilgestaan eigenlijk. Maar net als veel andere vegetariërs en vegans, leerde ook ik beetje bij beetje. En zo kwam ik er dus achter dat niet alle cosmetica vegetarisch is. Vanaf dat moment had ik ook als eis dat cosmetica die ik kocht vegetarisch is. Op dit moment geef ik de voorkeur aan cosmetica die veganistisch is. Heel af en toe koop ik nog wel een product dat niet vegan maar wel vegetarisch is;

Het idee dat ik chemische “zooi” op mijn gezicht, lichaam en in mijn haren smeerde, vond ik eigenlijk al langere tijd niet zo’n prettig idee

✔ Toen ik toch bezig was met het opstellen van een eisenlijstje waar nieuwe cosmeticaproducten aan moeten voldoen, besloot ik ook dat ik me wilde gaan richten op cosmetica die (voornamelijk) natuurlijk is. Het idee dat ik chemische “zooi” op mijn gezicht, lichaam en in mijn haren smeerde, vond ik eigenlijk al langere tijd niet zo’n prettig idee. Daarom koop ik nu vrijwel alleen maar natuurlijke cosmetica. En dat bevalt me prima.

Waar ik in de toekomst nog beter op wil gaan letten bij het kopen van cosmetica

✔ Doordat ingrediëntenlijstjes vaak nog abracadabra voor mij zijn, weet ik niet altijd zeker of een cosmeticaproduct wel echt zo natuurlijk is als ik denk. Daarom zou ik in de toekomst meer kennis willen hebben over ingrediënten in cosmetica. Zodat ik de lijstjes die nu nog hogere wiskunde lijken, voortaan kan begrijpen;

Doordat ingrediëntenlijstjes vaak nog abracadabra voor mij zijn, weet ik niet altijd zeker of een cosmeticaproduct wel echt zo natuurlijk is als ik denk

✔ Op dit moment let ik eigenlijk niet echt op of er palmolie verwerkt zit in producten. Linda van zaailingen.nl schreef een uitgebreid artikel over palmolie en over waarom het een goed idee is om palmolie te vermijden. Eén reden daarvan is dat het winnen van palmolie bijdraagt aan de vernietiging van het regenwoud. Iets waar ik alles behalve happy van word. Daarom zou er in de toekomst echt beter op willen letten of er palmolie verwerkt zit in producten;

Het is altijd goed om je bewust te zijn van bepaalde dingen en hier aandacht voor te hebben

✔ En last but not least: de verpakkingen van cosmetica. Op dit moment let ik eerlijk gezegd niet op de verpakkingen van producten die ik koop. En dat terwijl plastic nou niet bepaald een milieuvriendelijk product is. Ook hier zou ik in de toekomst beter op willen gaan letten.

Kleine kanttekening: dit wil niet zeggen dat ik de bovenstaande aandachtspunten meteen toe ga passen en je geen producten meer langs ziet komen die verpakt zitten in plastic. Hier moet ik zelf een weg in vinden, op een tempo dat bij mij past. Maar het is altijd goed om je bewust te zijn van bepaalde dingen en hier aandacht voor te hebben.

Wat is voor jou belangrijk bij de aanschaf van cosmetica?

Share:

6 Reacties

 1. 9 mei 2018 / 07:30

  Alleen maar heel mooi en bewonderenswaardig dat je hier zo bewust mee bezig bent en bijvoorbeeld ook op de verpakkingen van producten wilt gaan letten! Ik zou zelf ook nog wel meer willen kijken naar de ingrediënten in producten, in ieder geval bij bijvoorbeeld crèmes, maar merk dat ik niet altijd zin heb om dat uit te pluizen. Voor nu houd ik het daarom bij dierproefvrije cosmetica en parfum. Die keuze bevalt me heel goed en ik ben heel blij dat ik nu geen producten meer in de kast heb staan die inderdaad getest zijn op konijntjes, ratten, etc. Wat zou het toch mooi zijn als dierproeven ooit helemaal worden verboden!

 2. 9 mei 2018 / 09:36

  Het is zo mooi om te zien hoe jij langzaamaan bent gaan veranderen en bewuster bent geworden. Ik vind het hele mooie aandachtspunten! En ik let met het kopen van voedsel ook op of er geen palmolie in zit, dit geeft echt een nare nasmaak, omdat ik de wereld graag mooi wil houden ♥️

 3. 9 mei 2018 / 09:56

  Mooi artikel! Ik ben er op vrijwel dezelfde manier mee bezig, enkel let ik er niet altijd op of een product wel vegetarisch is. Het grootste deel van m’n stash is volgens mij wel vegetarisch en vaak zelfs vegan, maar dat is – ik geef het toe – eerder toevallig. Ik ben sinds kort trouwens helemaal dol op de verpakkingsvrije producten van Lush, misschien is dat een idee? Ik heb naked douchegel, shampoo, conditioner en bodylotion op de badrand staan en zowel m’n vriend als ik zijn fan!

 4. 9 mei 2018 / 16:53

  Oh wat goed dat je ook op palmolie wil gaan letten! En thanks voor de link ? Palmolie vermijden is wel echt superlastig bij cosmetica hoor. Het zit echt bijna overal in en je kan met alleen het etiket nooit zeker weten of het er nou wel of niet in zit. Geef maar een gil als ik je ooit ergens bij kan helpen.
  Wat je ook trouwens niet aan een etiket kan zien, is hoe het product gemaakt is. Of ze een beetje zuinig omgaan met stroom en water bijvoorbeeld. Zoveel om rekening mee te houden!
  Soms helpt het me als ik besluit wat ik belangrijker vind. Dan kies ik bij mijn deo van aluin bijvoorbeeld wel voor plastic als ik weet dat het product megalang meegaat en wel vegan en palmolievrij is.

 5. 9 mei 2018 / 19:02

  Ik let zelf op dezelfde dingen en alhoewel het niet altijd lukt om vegan, palmolievrij en verpakkingsarm te kopen, ben ik hier nu wel veel meer bewust van dan pakweg 2 jaar geleden. Toch mooi om te zien dat er ontwikkeling in zit ?

Geef een reactie