Waarom ik mijn principes gisteren even aan de kant schoof

Waarom ik mijn principes gisteren even aan de kant schoof

Ik ben zo iemand die, als het op bepaalde principes of idealen aankomt, iets besluit en daar dan ook niet meer op terugkomt. Het is niet een beetje, maar meteen voor de volle 100%. Voorbeelden zijn dat ik van de een op de andere dag besloot alleen nog dierproefvrije cosmetica te gebruiken, dat ik na het zien van een documentaire besloot vegetarisch te gaan eten, dat ik zomaar besloot alleen nog eerlijke kleding te kopen, dat ik ook ineens besloot om enkel nog natuurlijke cosmetica en schoonmaakmiddelen te kopen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik die keuze heb gemaakt, dan maak ik ook geen uitzondering meer. Dan gaat er een knop om en verbied ik mezelf om een uitzondering te maken. Tot gisteren een moment kwam waarop ik toch een uitzondering heb gemaakt en waarop ik mijn principes even aan de kant schoof..

Eind goed al goed zou je zeggen. Want: tweedehands dus lekker duurzaam

Al een poosje was ik op zoek naar een klein rugzakje. Dit weekend ga ik namelijk naar Best Kept Secret festival en dan vind ik een rugzakje erg handig. Ik was de tweedehands winkel al een aantal keren binnen gelopen. Telkens zonder succes. Gisteren was de laatste kans. Uiteindelijk vond ik een leuk rugzakje en kocht deze. Eind goed al goed zou je zeggen. Want: tweedehands dus lekker duurzaam. Helaas kwam ik er een poosje later achter dat de rits van deze tas stuk was. En ik vond €20 voor een tweedehands tas waarvan de rits stuk was toch een beetje teveel van het goede.

Het was echt zo’n zeldzaam “liefde op het eerste gezicht” moment

Op het moment dat ik dit ontdekte was ik in een outletstore om te kijken of ze een poncho (ze voorspellen regen dit weekend, janken!) verkochten die langer meegaat dan drie uur. Want het is natuurlijk veel duurzamer om een pocho aan te schaffen die jaren meegaat. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: de poncho was er niet maar mijn oog viel wel op een klein rugzakje. En niet zomaar een rugzakje, maar echt zo’n exemplaar waarvan mijn hart ietsjes sneller ging slaan. Het was echt zo’n zeldzaam “liefde op het eerste gezicht” moment. Maar daar kwam dat stemmetje in mijn hoofd: het past niet bij jouw principes om hier een tas te kopen. En toen ik er achter kwam dat het ook nog een lederen tasje betrof begon dat stemmetje bijna te gillen.

En dat voor iemand die vroeger de hele Primark leeg kon kopen en cold turkey heeft besloten om voor eerlijk te gaan

Toch heb ik het stemmetje voor deze ene keer het zwijgen opgelegd en heb ik een uitzondering gemaakt. Ik kocht het tasje namelijk. En hoewel het niet iets is waar ik trots op ben, denk ik wel dat ik in dit geval de juiste keuze heb gemaakt. Want zoals een zeer wijze vrouw, de enige echte Sophie van naoki.nl, ooit schreef: het is oké om soms een uitzondering te maken. En het moment van het maken van een uitzondering was gisteren daar.  En ik vond de uitzondering in dit geval oké omdat:

☑ Ik nog geen enkele keer een uitzondering heb gemaakt op de keuzes die ik in de inleiding van dit artikel noem. Op het gebied van fair fashion koop ik nu al meer dan 1,5 jaar alleen maar eerlijk. En dat voor iemand die vroeger de hele Primark leeg kon kopen en cold turkey heeft besloten om voor eerlijk te gaan;

☑ Ik echt heb geprobeerd om naar een eerlijk alternatief te zoeken. Ik was verschillende keren bij de tweedehands winkel geweest, had zelfs een tweedehands tasje gekocht maar deze bleek stuk te zijn. Ik heb echt mijn best gedaan om voor een eerlijkere/betere optie te gaan die aansluit bij mijn principes;

☑ Ik zeker weet dat ik het “niet bij mijn principes passende tasje” waarvoor ik de uitzondering heb gemaakt, zal gebruiken tot het versleten is. Het was echt liefde op het eerste gezicht. Toen ik het tasje zag, wist ik meteen dat dit echt zo’n “Sara” ding was;

☑ Ik weet dat dit écht een uitzondering is. Er zijn mensen die een uitzondering maken en zich door het maken van die uitzondering weer laten verleiden tot het maken van nog meer uitzonderingen. Zo werkt dat niet bij mij. Ik voel eerder de behoefte om dubbel zo hard mijn best te doen. Als “goedmakertje”.

Door het maken van deze uitzondering gun ik mezelf een betere gemoedstoestand

Ik sluit me daarom ook helemaal aan bij de woorden die Sophie schreef: “Maar je zult er al snel achter komen dat de mensen om je heen, maar ook restaurants en winkels nog niet helemaal klaar zijn om al jouw wensen tegemoet te komen. Jezelf daarom af en toe een uitzondering gunnen, doet wonderen voor je gemoedstoestand”. De winkels die ik bezocht konden inderdaad niet tegemoet komen aan mijn wensen wat betreft de combinatie van duurzaamheid en de looks van een tasje waar ik naar zocht. Door het maken van deze uitzondering gun ik mezelf een betere gemoedstoestand. Want ik weet zeker dat als ik nu geen rugzakje had gehad, ik stresserig en knorrig was geweest. Hoe oppervlakkig dat misschien ook mag klinken..

Maak jij weleens een uitzondering?

Share:

4 Reacties

 1. 8 juni 2018 / 08:19

  Heel goed dat je dit gewoon openlijk deelt! Ik vind mijn principes ook heel belangrijk, maar nog alles is helaas mogelijk. Goed dat je niet te streng was ?

 2. 8 juni 2018 / 12:10

  Tof dat je dit ook gewoon vertelt! Uitzonderingen moeten kunnen, vind ik. Als je echt álles volgens “de regels” (welke regels? Wie legt die op?) doet, word je er volgens mij ook niet gelukkiger op. Perfectie bestaat niet en hoef je dus ook helemaal niet na te streven.

 3. 8 juni 2018 / 12:22

  Je hebt groot gelijk meis, zeker omdat je het voor jezelf helemaal kunt verantwoorden! Ik heb hetzelfde hoor, ik wilde graag nog wat zomerse jurkjes en mijn hart ging niet echt sneller kloppen van alle eerlijke modellen. Want alhoewel ik eerlijke mode een mooie standaard vind, kan smaak een grote beslissende factor zijn. En zoals jij al zegt, ik heb het tasje gekocht met de bedoeling hem heel lang te gaan gebruiken. En dat is opzich ook duurzaam en dé reden waarom ik ook weleens een scheve schaats rijd. Maar dat is oké omdat niet alle alternatieven jouw smaak zijn of binnen je budget passen. Zolang jij je bewust bent van jouw eigen keuzes wordt de wereld al een veel mooiere plek ♥️

  En.. heel veel plezier dit weekend!

 4. 8 juni 2018 / 19:03

  Ik ben het helemaal eens met de woorden van Sophie en vind het alleen maar goed dat je deze uitzondering voor jezelf hebt gemaakt. Juist door af en toe aan die uitzonderingen toe te geven, voorkom je dat je drang naar producten die je uit principe liever niet koopt daarna beter kunt weerstaan. Ik kom zelf bijvoorbeeld ook liever niet bij Primark. Toch kocht ik laatst een heel mooie rok bij Primark. Juist omdat ik dit principe heb, denk ik wel veel beter na voordat ik zo’n aankoop doe. En als ik dan heel bewust toch die rok koop, voelt het oké om het te doen. Dat is al heel anders dan wanneer je maandelijks tassen vol spullen bij Primar koopt ?

Geef een reactie