Poezenweetjes | Maart 2017: Waarom kijkt mijn kat tv?

Poezenweetjes | Maart 2017: Waarom kijkt mijn kat tv?

Afgelopen week maakte ik zoiets vreemds mee. Althans, ik vond het vreemd maar het schijnt helemaal niet zo vreemd te zijn. Ik zat op de bank tv te kijken en er kwam een programma op over huisdieren. Als het over huisdieren gaat dan kan de kat natuurlijk niet ontbreken. Vlinder heeft never ever interesse gehad in de televisie maar toen ze doorkreeg dat er een soortgenootje op het beeldscherm verscheen, was het raak. Ze besloop de televisie en ging vervolgens gefascineerd zitten kijken. Zelfs toen er konijntjes op tv kwamen, bleef ze zitten en volgde ze de springende konijntjes. Ik vroeg me af wat de reden is dat katten ook tv kijken en het leek me een mooie gelegenheid om dit aan Dianda van KattigeKatten te vragen. De “poezenweetjes” van maart 2017 gaat dit keer dus over katten en tv kijken. Want waarom kijkt mijn kat tv?

Waarom kijkt mijn kat tv als ik ook tv kijk?

Je herkent het misschien wel? Je kijkt tv, misschien een natuurzender of iets met katten en je ziet dat je kat ook heel aandacht zit te kijken! Kijkt je kat nou echt tv? Of is er een andere reden waarom je kat tv kijkt?

Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken. En dit heeft volgens hem te maken dat sommige katten een hogere jacht instinct hebben dan andere katten.

Daarbij komt ook dat katten voornamelijk de outlines en contouren van een prooi zien en die volgen als er gejaagd (of tv gekeken) wordt. En zijn katten die meer alert zijn op bewegingen die lijken op dat van een prooi. Dit kun je ook bijvoorbeeld opmerken als ze heel gefocust zitten te kijken voor het raam en alle bewegingen opmerken buiten. Een kat die voetballers op tv ziet voetballen, ziet bewegingen die herkenbaar zijn in prooien. Daardoor raken katten geïnteresseerd in wat ze zien op tv. Katten met een hoger jacht instinct vinden die snelle bewegingen op het tv-scherm daarom extra boeiend.


Dit waren de kattenweetjes voor de maand februari. Mocht een vraag of een onderwerp hebben die je graag beantwoord ziet in de volgende editie van kattenweetjes kun je dat in een reactie onder dit bericht achterlaten.

Share:

3 Reacties

  1. 4 maart 2017 / 08:20

    Wat grappig om te weten! Dit is iets wat ik me ook weleens heb afgevraagd. Onze katten zijn ook weleens gefascineerd door honden op tv. Nu begrijp ik een beetje waar dat vandaan komt :)

  2. 4 maart 2017 / 18:48

    Kijk dit vroeg ik mij dus ook af. Onze kat is namelijk gek op voetbal en ik vroeg mij echt af hoe dit nou exact zit. Leuk om via jouw blog nu antwoord op mijn vraag te krijgen.

  3. 7 maart 2017 / 12:35

    Hihi, leuk he? Ze kijken bij ons nooit echt tv (want wij kijken niet veel), maar wel op andere schermen zoals tablets en laptops ;)

Geef een reactie