Wanneer is een merk voor mij dierproefvrij?

Wanneer is een merk voor mij dierproefvrij?

Er bestaan ontzettend veel onduidelijkheden over dierproeven in de cosmetica industrie. Als je je een beetje verdiept in dierproeven dan duizelt het je aan alle kanten. Dierproefvrije producten, dierproefvrije ingrediënten, dierproeven door andere bedrijven, dierproeven in China en ga zo nog maar even door. Vandaag licht ik toe wanneer ik een product categoriseer als “dierproefvrij”. Dit deel ik niet alleen om het misschien interessant is voor andere mensen, maar ook om transparant te zijn. Als je een review van een product leest op mijn blog, dan weet je aan welke criteria het desbetreffende merk voldoet.

beessies2

Een merk is voor mij dierproefvrij wanneer..:

pootje klein.. het bedrijf producten van het merk niet op dieren test/de producten door derden laat testen;
pootje klein.. het bedrijf de ingrediënten die gebruikt worden niet test op dieren/de ingrediënten die gebruikt worden niet door derden laat testen op dieren. Hierbij is het dus belangrijk dat de leverancier die ingrediënten levert aan het merk dus niet op dieren test*.
pootje klein.. het bedrijf het merk niet in China verkoopt en het bedrijf ook niet van plan is om het merk in China te gaan verkopen. China is namelijk het enige land waarin dierproeven verplicht zijn. Merken die besluiten om in China te verkopen, weten dat hun producten op dieren getest zullen worden.

* Ik vind het belangrijk om hier bij te vermelden dat een bedrijf natuurlijk nooit uit kan sluiten dat een bestandsdeel ooit (in een ver verleden) op dieren is getest. Sinds 2004 geldt een Europees verbod voor het testen op dieren. Eerder zijn bepaalde ingrediënten (helaas!) wel op dieren getest. Daar kan een bedrijf die zulke (vaak zeer algemene) ingrediënten gebruikt ook niets aan doen.

beessies

Hoe weet ik of een merk hier aan voldoet?

Producten die op mijn site verschijnen, zijn afkomstig van merken die aan bovenstaande eisen voldoen. Statements op websites van merken zijn helaas lang niet altijd even duidelijk en eerlijk. Om er zeker van te zijn dat een merk dierproefvrij is, doe ik een aantal dingen:

pootje klein Ik kijk op dierproefvrije lijsten. De Dierproefvrije Nederlandse cosmeticalijst op naoki.nl is mijn : holy bible” op dit gebied. Ik heb vrij veel contact gehad met de eigenaresse van deze website. Alle merken die op deze lijst staan, voldmoen aan de bovenstaande eisen.
pootje klein Als het desbetreffende merk niet op de lijst op naoki.nl staat, benader ik het bedrijf zelf per mail. Ik ben pas tevreden wanneer het merk antwoord heeft gegeven op alle vragen die ik ze heb voorgelegd.

beessies2

Het komt helaas geregeld voor dat een bedrijf alleen de vragen over de producten en ingrediënten beantwoordt, maar niet de vraag over het verkopen in China. Als ik dan nogmaals doorvraag, blijkt dat dit bedrijf verkoopt in China. Als ze hier eindelijk mee over de brug komen, sturen ze vervolgens wel altijd iets in de trant van “maar we zijn wel dierproefvrij”. Nou.. niet dus. Als een bedrijf de markt in China belangrijker vindt dan haar “dierproefvrije” idealen, zijn ze niet dierproefvrij. Als jij wilt weten of een merk dierproefvrij is, dan kun je een bedrijf dus altijd zelf benaderen met deze drie vragen.

Door bedrijven te mailen met deze vragen, moet je ook vertrouwen hebben in de  antwoorden die het bedrijf terug zal sturen en de eerlijkheid daarvan. Ik geef toe dat dit ergens een beetje riskant is: een bedrijf kan altijd politiek correcte antwoorden geven om het merk op een mooie manier te profileren. Helaas is er voor mij geen andere mogelijkheid om de vraag of een merk dierproefvrij is, na te gaan. Ik kan moeilijk bij een bedrijf naar binnen wandelen en alle panden die het bedrijf bezit uit gaan kammen. Ik moet dus vertrouwen op de eerlijkheid van bedrijven.

Momenteel ben ik vrij druk met het aanschrijven van verschillende merken. Ik ben een nieuwsgierig aagje (altijd al geweest) en deze eigenschap komt in dit geval heel er goed van pas. Reviews van producten die na 23 maart 2016 zijn gepubliceerd op mevrouwmiauw.nl zullen dus altijd afkomstig zijn van een bedrijf die aan de bovenstaande 3 eisen voldoen.

Als je vragen hebt over dit artikel dan kun je deze in de comments/via social media stellen. Ik zal proberen om de vragen allemaal te beantwoorden.

Share:

13 Reacties

 1. 20 mei 2016 / 07:09

  Goed artikel wat nog meer duidelijkheid geeft. Ook al ben ik niet helemaal dierproefvrij zoals ik wel zou willen, ik ga nu wel beter letten op producten die uit China komen.

 2. 20 mei 2016 / 08:18

  Ja, dierproeven verplicht stellen vind ik een beetje vreemd, maar goed. Houd je je ook bezig met moederbedrijven en dergelijke? Ingewikkeld allemaal.

  • MevrouwMiauw
   20 mei 2016 / 10:04

   Dat is een goede en tegelijkertijd zeer ingewikkelde vraag. Ik weet inderdaad dat merken zoals The Body Shop en Kruidvat onder moederbedrijven vallen die andere merken wel op dieren testen. Het is niet zo dat ik nu niets meer van het Kruidvat eigen merk koop. Dat vind ik te zwart-wit. Als ik namelijk iets bij de Etos koop, dan steun ik de winkelketen Etos die ook merken verkoopt die wel op dieren getest worden. Ik zie het eigenlijk een beetje hetzelfde. Ik moet wel toegeven dat ik door dat moederbedrijvengedoe wel liever voor een merk kies waar geen moederbedrijf boven hangt dat op dieren test. Maar laatst hadden we bijvoorbeeld even snel zonnebrand nodig en toen heb ik wel Kruidvat eigen merk gekocht.
   Kortom: ik koop wel producten die van een moederbedrijf zijn die op dieren testen maar wel zo min mogelijk!

 3. 20 mei 2016 / 10:01

  Bij Naoki heb ik ook een advies gegeven. Bij twijfel gewoon het bedrijf benaderen en vragen stellen. Ik lees heel graag haar blog. Goed dat je serieus mee bezig bent. Mooie start. :-)

 4. 20 mei 2016 / 12:14

  Ik vind het zo tof om te lezen dat jij je passie zo aan het naleven bent en er zo actief mee bezig bent. Goed dat je zo transparant bent naar alle partijen toe. Je bent een inspiratie voor velen!

 5. 20 mei 2016 / 14:26

  Goed om te lezen. Ik gebruik de lijst van Naoki ook als leidraad.

 6. 20 mei 2016 / 14:36

  Ik denk er exact hetzelfde over! Ik vind het wel heel risicovol om bedrijven zo te vertrouwen, ik zou willen dat dit gewoon helemaal niet hoefde ;(. Weet jij wat van de merken Trind, Pupa en Make-up Studio?

  • MevrouwMiauw
   20 mei 2016 / 15:34

   Ja het is ook risicovol, maar helaas wel de enige mogelijkheid.
   Van de merken die je noemt zou ik het eerlijk gezegd niet weten. Deze merken heb ik (nog) niet benaderd.

 7. 20 mei 2016 / 15:50

  Lijkt me toch allemaal heel lastig om dit allemaal aan te houden. Wel goed van je! Ik heb namelijk ergens zoiets van.. als ze hier niet testen, dan is mijn product niet op dieren getest. Ze moeten vooral in die landen waar t wel gebeurd in opstand komen heb ik het idee, maar ik ben bang dat dat niet zo snel gebeurd.

  • MevrouwMiauw
   20 mei 2016 / 15:53

   Ja het is gewoon heel lastig. Toch denk ik ook dat niet alleen de mensen in die landen in opstand moeten komen om een verandering door te voeren. Zo las ik dat Urban Decay ook in China wilde gaan verkopen. Europese consumenten waren toen massaal in opstand gekomen waardoor Urban Decay de stap naar China toch niet heeft gemaakt.
   Merken die in China willen verkopen, gooien in mijn optiek hun “dierproefvrije” idealen op die manier over boord om nog maar meer winst te maken. Aan zo’n bedrijf wil ik mijn geld niet (meer) uitgeven.

 8. 21 mei 2016 / 12:03

  Goed en duidelijk artikel! En ik ben heel blij met bloggers zoals jij die overgestapt zijn op dierproefvrije cosmetica, want samen bereiken we zoveel meer mensen :)

  • MevrouwMiauw
   21 mei 2016 / 12:04

   Jij bent wel echt een van mijn grootste inspiratiebronnen geweest. En dat ben je nog steeds! :)

Geef een reactie