Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | April 2017

Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | April 2017

Vandaag is het alweer de laatste dag van april. De uitspraak “april doet wat ‘ie wil” was deze maand wel van toepassing zeg, wat een gek en vervelend weer hebben we gehad. Vandaag belooft het gelukkig wel een mooie en zonnige dag te worden. Tijdens de regenachtige dagen in april had ik natuurlijk genoeg tijd (ahum, heel erg druk gehad, maar okey) om me weer allerlei dingen af te vragen. Die tandwieltjes in mijn hoofd blijven maar op volle toeren draaien want dat nieuwsgierig aagje in mij blijft maar zoeken naar antwoorden op (gekke) vragen die ik graag met de rest van de wereld deel. Dit keer met vragen over de functie van kippenvel, artiesten die niezen tijdens een optreden en blue lagoon water.

Wat is de functie van kippenvel?

functie van kippenvel

We kennen het denk ik allemaal wel: je hebt het koud, je krijgt kleine “bultjes” en je armharen gaan overeind staan: kippenvel dus. Het ontstaat niet alleen bij kou, maar ook bij bijvoorbeeld het horen van een naar geluid of bij het horen van een liedje dat je raakt. Laatst had ik weer eens een kippenvel momentje en ik vroeg me af wat de functie van kippenvel is. Ik kwam al googlend terecht op deze site. Wat blijkt? Kippenvel is een overblijfsel van de evolutie. Bij dieren gaan haren recht overeind staan zodat de lucht die er tussen zit minder koud wordt. Bij mensen gaan haren dus ook overeind staan, maar de dichtheid van de haren bij mensen is veel te minimaal om functioneel te zijn. Tenminste, zo begrijp ik het. Het artikel op de site waar ik naar verwijs is natuurlijk veel uitgebreider in uitleg en zeker leuk om te lezen. Kortom: kippenvel is eigenlijk totaal niet functioneel bij mensen.

Niezen artiesten weleens tijdens een optreden?

Laatst was ik op TV het optreden van Ed Sheeran aan het kijken. Op een bepaald moment raakte mijn vriend en ik in gesprek over iets wat ons opviel. Namelijk dat artietsen nooit niezen tijdens een optreden. Ik nies zo’n zeshonderd keer per dag, dus ik vond het best vreemd dat ik nog nooit een artiest had horen/zien niezen tijdens concerten. Volgens een artikel van het AD blijkt dit met het adrenalineniveau te maken hebben. Wanneer artiesten optreden komt er adrenaline vrij waardoor iemand minder “niesgevoelig” is. Toch blijkt het zo nu en dan wel voor te komen, alleen had ik er nog nooit van gehoord. Zo kun je in het artikel van het AD ook zien dat Beyoncé een flinke niesbui kreeg on stage. Het overkomt de beste dus. 

Wat is Blue Lagoon water? 

Tijdens een bezoekje aan de HEMA viel mijn oog op een kartonnen pakje met daarop “Blue Lagoon water”. Het stond bij de pakjes met cocoswater. Aangezien je voor zo’n pakje (als ik het goed heb onthouden) €1,50 betaalt, dacht ik dat het dan vast iets bijzonders zou zijn. Blue Lagoon schijnt een soort groot kunstmatig meer te zijn dat in IJsland is aangelegd. Het bad bevat veel mineralen is het water heeft een soort blauw/melkachtige kleur. Of het water dat de HEMA verkoopt afkomstig is van dit bad, weet ik niet zeker. Ik vermoed van wel. Het zal dus vast een “healthy watertje” zijn.

Wat vroeg jij jezelf de afgelopen maand af?

Share:

5 Reacties

  1. 30 april 2017 / 07:43

    Vooral naar een niesbui van artiesten was ik wel benieuwd. Grappig om te weten waarom artiesten dus eigenlijk bijna nooit niezen! Nu vraag ik me af hoe dat eigenlijk zit met de hik. Ik krijg de hik echt op de meest onhandige momenten. Zouden artiesten daar nou ook nooit last van krijgen op het podium?

  2. 30 april 2017 / 15:52

    Ik moest erg lachen over het stukje optreden en niesbuien. Ik vraag mij weleens hetzelfde af als het op de (kriebel)hoest aankomt. Als ik een presentatie had op school of iets moest voorzitten kreeg ik hier vaak mee te maken. Lijken artiesten ook geen last van te hebben haha!

Geef een reactie