Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | Juni 2018

Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | Juni 2018

Ook deze maand is weer voorbij geloven. Best een cliché uitspraak, want volgens mijn vliegen maanden altijd voorbij. Tenminste, in mijn beleving wel Ongelofelijk dat we nu alweer met de laatste helft van 2018 begonnen zijn. Niet te bevatten. Maar ook iets waar we, naar mijn idee, niet te lang bij stil moeten staan. Waar ik deze maand wel weer wat langer bij stil heb gestaan zijn een aantal random vragen die ik mezelf afvroeg en waar ik een antwoord op wilde vinden. Ik vroeg mijn vriend Google geregeld weer om hulp en kwam tot leuke inzichten. Want er gaat geen maand voorbij zonder dat ik me allerlei dingen afvraag. Met deze maand: waarom er geen bloed ontstaat bij het zetten van een oorbel, waarom er beschuit met muisjes gegeten wordt bij de geboorte van een kind en of er ook een feest of gedenkdag voor katten bestaat.

Waarom ontstaat er geen bloed bij het schieten van gaatjes?

Deze maand liet ik in één oor een derde gaatje schieten. Vond ik gewoon leuk. Maar diezelfde dag vroeg ik me af hoe het eigenlijk kan dat er geen bloed ontstaat bij het schieten van een oorbel. Als ik mezelf met een naald in mijn oor zou prikken, weet ik namelijk vrijwel zeker dat er wel bloed zal ontstaan. En bizar maar waar: ik kan gewoon geen antwoord op deze vraag vinden. Ik kan zelfs op Google niet vinden dat deze vraag ooit gesteld is. Google heeft me dus niet kunnen helpen met deze prangende vraag. Mocht jij het antwoord weten dan zou ik het heel leuk vinden als je dit in de reactie onder dit artikel achterlaat.

Waarom eten we beschuit met muisjes als we op kraambezoek gaan?

Deze maand ging ik bij twee vriendinnen op kraambezoek. En twee keer kreeg ik een beschuit met muisjes. Eén keer blauwe muisjes en één keer roze muisjes. Het is echt een traditie om bij de geboorte van een baby beschuit met muisjes te serveren aan de gasten die op kraambezoek komen. Maar waar komt deze traditie nu eigenlijk vandaan? Op deze site las ik een antwoord op mijn vraag. Er is blijkbaar niet één antwoord op deze vraag. In de middeleeuwen ontstond het gebruik om de geboorte van een kind te vieren. Dit omdat de geboorte van een kind zeker niet zonder risico’s was. Dit deden ze vaak met lekkernijen. Rond de 18e eeuw is met begonnen met het versuikeren van anijszaadjes. Anijs schijnt goed te zijn tijdens het geven van borstvoeding en om de baarmoeder terug te brengen naar de oorspronkelijke grootte. Er bestaan verschillende redenen over waarom deze dingen muisjes genoemd worden. Het zou kunnen komen door hoe een muisje eruit ziet wanneer het anijssteeltje nog uitsteekt (lijkt dan op een muisje) maar het zou ook afgeleid kunnen zijn van de snelle voortplantingscyclus van een muis en daarom als symbool voor vruchtbaarheid gezien worden. Beschuit was vroeger erg duur en daarmee een echte traktatie. En dit alles maakt dus dat wij beschuit met muisjes eten.

Bestaat er een officiële kattendag?

Tegenwoordig bestaat er voor vrijwel alles een feest of gedenkdag: je hebt de internationale Commic Sans MS dag, hartjesdag, praat als een piraat dag, de emoticon dag, de rookmelder dag en ga zo nog maar even door. En hoewel het hier altijd kattendag is, vroeg ik me door al die gedenk- en feestdagen toch ineens af of er ook echt een “kattendag” bestaat. Dikke vette hoera en goed om te weten, want volgende maand is het internationale kattendag. Op 8 augustus (dag dat we op vakantie gaan, sorry Vlinder!) is het kattendag. Zet maar in je agenda!

Wat vroeg jij je deze maand af?

Share:

5 Reacties

 1. 2 juli 2018 / 07:24

  Oeh leuk, een kattendag! Nooit geweten dat er zoiets bestaat. Dat van het gaatjes schieten heb ik me ook weleens afgevraagd. Best apart eigenlijk dat je daar niets van merkt qua bloed. Misschien komt dat doordat je zo snel een gaatje door je hele oor schiet dat ze voorbij de aderen gaan. Mijn kennis van biologie is niet al te goed, maar wie weet zit er wat in 😉

 2. 2 juli 2018 / 13:28

  Haha wat een grappige vragen weer :p De traditie van beschuit met muisjes is in België weer anders, zo heeft elk land wel wat denk ik! En dat van de gaatjes en bloed, nooit in me opgekomen haha :P

 3. 4 juli 2018 / 16:37

  Haha, ja je kunt je zelf best veel afvragen he! Leuk blogje.

 4. M
  7 juli 2018 / 10:21

  Er ontstaat geen bloed bij het schieten van gaatjes (bij bepaalde plekken natuurlijk!) omdat deze deel van je oor met name kraakbeen is. En kraakbeen is avasculair (zonder bloedvatten) en zonder zenuwen. Het kan wel zijn dat je wat pijn voelt en een beetje bloedt als het door je huid gaat (huid namelijk bloedt wel en er zitten ook zenuwen).
  (Weet ik door mijn opleiding :-))

 5. Floortje
  15 juli 2018 / 12:39

  Mijn theorie is dat je oorlel (deel zonder kraakbeen) niet gaat bloeden omdat de ‘wond’ meteen dichtgehouden wordt door het staafje. Leuke rubriek trouwens! Ik ben je site onlangs tegengekomen en ik ben fan! :)

Geef een reactie