Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | mei 2018

Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | mei 2018

Wow, de warme mei-maand is voorbij gevlogen. Vooral de zomerse dagen met lekker veel zon zorgen er naar mijn beleving voor dat de tijd nog sneller lijkt te gaan. Het lijkt de dag van gisteren dat ik mezelf streng toesprak omdat ik het “wat ik me de afgelopen maand afvroeg” artikel niet wéér mocht vergeten. En hoewel het artikel deze maand heel eigenlijk 1 dag te laat komt (normaal niet de eerste van de maand, maar de laatste van de maand) vind ik dat ik me daar goed aan gehouden heb. Dat was ook wel nodig, want ik heb me in mei een hele hoop dingen afgevraagd die voornamelijk met één thema te maken hebben: eten. Dus vandaag een food-editie van dit artikel met deze maand ruwe tanden van het eten van kiemen, waarom sommige courgettes bitter zijn en of agavesiroop gezond is.

Kun je van het eten van kiemen ruwe tanden krijgen?

Zodra de temperaturen stijgen, krijg ik ‘s avonds veel meer zin in het eten van salades. Ik ben sowieso dol op het eten van salades maar met warme dagen nog net iets meer. Daarom besloot ik laatst een lekkere salade te maken en kocht ik ook een bakje gemengde kiemen. Na het eten van de salade merkte ik dat ik ruwe tanden had. Eigenlijk had ik hetzelfde gevoel als ik weleens heb na het eten van spinazie. Aangezien de ingrediënten die in de salade zaten mij nog nooit ruwe tanden hadden bezorgd en ik kiemen niet zo vaak eet, dacht ik dat het daar misschien door kon komen. Helaas heeft Google mij hier niets over kunnen vertellen.

Waarom zijn sommige courgettes bitter?

Courgette is echt een favorietje: ik eet ze ontzettend graag. Je kunt er vanalles mee doen: bij een lekkere roerbakmaaltijd, door een kruidige curry, door de pastasaus, rauw in salades of bekleden en versieren als pizaatjes. Yum! Maar er is één ding aan courgettes waar ik niet zo blij van word. Soms zijn courgettes zó bitter. Wat blijkt nou? Van nature zijn blijkbaar alle courgettes bitter maar dat is er in de afgelopen eeuwen uitgekweekt. Dat las ik op deze site. Toch kan een courgetteplant bittere courgettes aan gaan maken. Dit ligt dan aan slechte kweekomastandigheden zoals droogte, hitte of plantenziekten. Maar meestal blijkt de oorzaak een kruisbestuiving van andere soorten. Ook heb ik tijdens mijn Googletocht meerdere keren gelezen dat het eten van bittere courgettes gevaarlijk kan zijn en dat er vrij recent nog een man in Duitsland aan overleden is. Die bittere courgettes eet ik in het vervolg dus niet meer op.

Is Agavesiroop gezond?

Als je zoekt naar een vegan vervanger voor honing dan kom je al snel bij agavesiroop uit. Ook ik haalde onlangs agavesiroop in huis omdat ik stiekem gewoon heel nieuwsgierig was. Inmiddels gebruik ik het zo nu en dan in mijn vegan-yoghurt ontbijtje en voor het maken van pindakaas (een heerlijk zelfbedacht recept volgt snel!). Omdat agavesiroop echt mierzoet is, vroeg ik me af of het eigenlijk wel gezond is. Het antwoord is niet simpel, maar kortgezegd komt het hier op neer: agavesiroop heeft een hoog fructosegehalte. Dit heeft zijn voor en zij nadelen. Een hoge dosis pure fructose kan ik grote hoeveelheden slecht zijn voor de gezondheid. Wel wordt geschreven van agavesiroop gezonder is dan suiker. Conclusie: gezonder dan suiker maar wel met mate.

Wat vroeg jij je afgelopen maand af?

Share:

2 Reacties

  1. 1 juni 2018 / 16:59

    Hihi super leuk! Dat laatste heb ik me ook veel afgevraagd. Ahornsiroop schijnt nét iets gezonder te zijn dan agavesiroop (ben hier geen pro in, sorry haha), maar daar ben ik intolerant voor meeeeh! Ik heb nu dus toch weer agave staan en dadelstroop :)

  2. 1 juni 2018 / 19:11

    Interessant lijstje weer! Ik ben nu wel benieuwd naar het antwoord op de vraag over kiemen. Goed om te weten van de agavesiroop!
    Iets waar ik het deze maand met collega’s over had, is wat de rode balletjes in busjes peper zijn. Volgens een collega is dat namelijk geen peper, maar iets anders. Ik ben er nog steeds niet helemaal achter, maar we zijn er volgens mij wel een kwartier over aan het discussiëren geweest, haha.

Geef een reactie