Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | Juli 2017

Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | Juli 2017

Oh men, echt bizar dat dit gewoon alweer de laatste dag van juli is. Aan de ene kant ben ik daar blij om: het betekent namelijk dat ik bijna vakantie heb én bijna op vakantie ga. Aan de andere kant voelt het toch een beetje naar want het betekent ook dat er weer een zomermaand voorbij is. Niet dat het echt heel zomerachtig is geweest, maar toch.. In juli heb ik me uiteraard weer wat dingen afgevraagd en heeft Google me geholpen bij het vinden van antwoorden. Deze maand ging dat onder andere over de bevruchting van zeepaardjes, gele frambozen en heesheid door vermoeidheid.

Hoe gaat de bevruchting van zeepaardjes in z’n werk?

Mijn vriend liet me laatst een filmpje zien van de bevalling van een zeepaardje. Als je nog nooit een zeepaardje hebt zien bevallen dan MOET je dit echt eventjes kijken. Fascinerend vond ik het. Niet alleen het filmpje maar ook het feit dat bij zeepaardjes het mannetje zwanger is en dus ook bevalt. Ik vroeg me daarom echt af hoe dit nou eigenlijk kon. Op deze site las ik dat dat het vrouwtje haar eitjes legt in de buidel van het mannetje. Dit wordt ook wel de broedbuidel genoemd. In deze broedbuidel bevindt zich een sponsachtig weefsel dat als een placenta werkt. Uit de eitjes komen embryootjes die het mannetje voedt met een soort van melk die hij aanmaakt. Afhankelijk van het soort zeepaardje worden 2 tot 5 weken daarna de zeepaardjes geboren.

Bestaan gele frambozen echt?

Frambozen zijn één van mijn lievelingsfruitjes. Niet gek want door mijn fruitallergie ben ik heel erg beperkt in fruitsoorten die ik mag eten. Frambozen gelukkig wel dus. Nu hoorde ik laatst van iemand dat er ook gele frambozen bestaan. Aangezien ik daar nog nooit van gehoord had, laat staan dat ik ze gezien had, wilde ik weten of dit echt waar was. Ja hoor, gele frambozen bestaan inderdaad. Het blijkt dat gele frambozen zoeter zijn dat de bekende rood/roze exemplaren. Jammer dat ik ze nog nooit ergens tegen ben gekomen.

Kun je hees worden door vermoeidheid?

Begin juli was ik erg moe. Geen idee wat er precies met me aan de hand was maar dat ik echt vermoeid was dat was wel duidelijk. Ik merkte dat mijn stem op die dagen dat ik vermoeid was ook een stuk heser was. Nu heb ik van mezelf al een behoorlijk hese stem. Vroeger toen ik geregeld in de kroeg stond was ik ieder weekend ontzettend hees. Gelukkig is dat nu niet meer zo extreem. Toch was ik benieuwd of vermoeidheid invloed heeft op heesheid. Google liet me wel zien dat ik niet de enige ben met deze klacht. Als oorzaak staat dat de stem bij vermoeidheid misschien niet krachtig genoeg gebruikt wordt waardoor vermoeidheid ontstaat. Best een logische verklaring..

Wat vroeg jij je de afgelopen maand af?

Share:

7 Reacties

 1. 31 juli 2017 / 07:22

  Wat bijzonder van de zeepaardjes! Nooit geweten dat bij hen het mannetje zwanger is. Leuk om te weten! Net als dat van de gele frambozen! Die heb ik ook nog nooit gezien en ik wist niet eens van het bestaan ervan af. Leuk om zo weer wat meer te weten te komen ?

 2. 31 juli 2017 / 14:20

  Wat grappig, dat van de zeepaardjes wist ik echt niet. Super interessant! Ik wist wel van het bestaan van gele frambozen af, maar ik heb ze inderdaad nog nooit gezien. Dat vermoeidheid invloed heeft op de stem geloof ik wel!

 3. 31 juli 2017 / 15:43

  Hees door vermoeidheid kan zeker, ik heb er ook al last van gehad.
  Trouwens, een ex-collega van m’n vriend dacht dat zeepaardjes niet echt bestaan en een uitvinding van Disney zijn – I kid you not! :’D

 4. 31 juli 2017 / 18:54

  Haha jeetje, wat lekker divers weer :P Toch weer wat geleerd zo haha!

 5. 31 juli 2017 / 21:34

  Aaaah ja zeepaardjes, ik vind deze dieren zo onwijs bijzonder! ❤ En ik merkte vandaag ook weer toen ik vermoeid werd dat mijn stem ineens hees werd, je bent dus zeker niet de enige haha! En wat een heerlijke foto van jou aan het begin van het artikel ? Die foto date moeten we snel maar eens gaan plannen!

 6. 31 juli 2017 / 23:21

  Wat een bizarre dingen inderdaad, wat een tof artikel! dat van die zeepaardjes wist ik inderdaad al. heel erg bijzonder!

 7. 1 augustus 2017 / 15:03

  Wat leuk om te lezen wat jij je allemaal afvroeg! Heesheid kan inderdaad te maken hebben met vermoeidheid. Grappig dat je je dat afvroeg. Ik studeer logopedie dus ik vind het altijd leuk om te lezen als mensen logopedie-gerelateerde dingen interessant vinden haha.

Geef een reactie