Zelf saus maken | 3x zelfgemaakte gezonde saus

zelf saus makenIk ben echt een avond-eet mens en ik hecht veel waarde aan deze – vaak – warme maaltijd. Ik eet ‘s avonds graag lekker maar vooral ook graag gezond. Groente speelt een ontzettend belangrijke rol in mijn avondeten. Dat moet ook wel, want door mijn allergie kan ik vrijwel geen fruit eten. De vitamines moeten toch binnen komen en groente is een hele goede bron van vitamine. Toen ik laatst zag hoe veel klontjes suiker er in kant en klaar sausjes zitten, besloot dacht ik: “ik ga voortaan zelf saus maken”. Vandaag deel ik 3 van mijn saus creaties: super gemakkelijk en snel zelf te maken, erg smaakvol en heel erg gezond.

Zelf saus maken: tomaten-wortel saus

zelf saus maken

Ik ben dol op tomatensaus. Het past goed bij rijst, pasta, couscous en andere graansoorten. Het is ook super gemakkelijk te combineren met vrijwel alle soorten groenten en vlees. Als je tomatensaus maakt met enkel verse tomaten, wordt het vaak heel erg dun: tomaten bevatten namelijk veel water. Wortel is een prima toevoeging, het geeft de saus net een ander smaakje en zorgt er voor dat de saus wat dikker is.

Wat heb je nodig?

  • Ui
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • Tomaat
  • Wortel
  • Groentenbouillon
  • Peper en zout

Aan de slag

  1. Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Doe olie in een pannetje en bak de ui en knoflook eventjes lekker aan.
  2. Snijd intussen de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de knoflook en ui. Voeg hier kruiden aan toe en laat dit lekker sudderen in het pannetje (wel vaak doorroeren!). Nu kun je eventueel ook peper en zout naar smaak toevoegen.
  3. Schil de wortels en snijd ze vervolgens in blokjes. Breng deze met wat groentenbouillon aan de kook, net zo lang tot je met een vork voelt dat de wortel lekker zacht geworden is.
  4. Voeg de wortels toe aan de pan met tomaten en roer dit door elkaar.
  5. Pak een staafmixer en pureer alles tot één geheel. Sausje klaar.

Zelf saus maken: tomaten-rode linzen saus

zelf saus maken

Weer een saus met tomaten als basis. Deze saus is uitermate geschikt voor vegetariërs/mensen die eens lekker een avondje zonder vlees willen eten. Rode linzen zijn namelijk een uitstekende vleesvervanger. Bij dit sausje zorgen rode linzen er ook voor dat de saus uiteindelijk een lekker gebonden saus is die je heerlijk kan combineren met lekkere groenten.

Wat heb je nodig?

  • Ui
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • Tomaat
  • Rode linzen
  • Groentenbouillon
  • Peper en zout

Aan de slag

  1. Breng een pan met water en groentenbouillion aan de kook. Was de rode linzen en voeg deze vervolgens toe aan de pan. Laat dit een half uur koken. Af en toe roeren.
  2. Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Doe olie in een pannetje en bak de ui en knoflook eventjes lekker aan.
  3. Snijd intussen de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de knoflook en ui. Voeg hier kruiden aan toe en laat dit lekker sudderen in het pannetje (wel vaak doorroeren!). Nu kun je eventueel ook peper en zout naar smaak toevoegen.
  4. Voeg de linzen toe aan de pan waarin de tomaten hebben gesudderd.
  5. Pak een staafmixer en pureer alles tot één geheel. Sausje klaar.

Zelf saus maken: wortel-kokos saus

zelf saus maken

Genoeg tomaten, we gaan over op een ander soort sausje. Heb je zin in een gerecht met een oosters tintje dan is deze woksaus ideaal en heel erg lekker. Het is heerlijk bij klassieke roerbak/wok ingrediënten zoals kip, tauge, paprika en spitskool. Een lekker bakje rijst of miehoen er bij en smullen maar.

Wat heb je nodig?

  • Ui
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Wortel
  • Gember
  • Kokosmelk

Aan de slag

  1. Breng een pan met water aan de kook. Schil intussen de wortels en snijd ze in stukjes. Voeg ze toe aan de pan met kokend water.
  2. Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Doe deze in een pannetje wanneer de wortels goed gaar zijn (controleer even met een vork of je ze gemakkelijk in kan prikken). Doe wat olie in een pannetje en bak de ui en knoflook eventjes lekker aan.
  3. Voeg de gekookte wortels toe en laat het geheel op een zacht vuurtje eventjes bakken. Schep dit geregeld om.
  4. Snijd vervolgens een stukje gember (geheel naar smaak hoe veel, ik snijd zelf ene stukje zo groot als een dobbelsteen voor een saus voor twee personen) in zeer fijne stukjes.
  5. Gooi de gember bij de wortels in en pureer dit goedje met een pureerstaaf tot het één dikke wortelpap is.
  6. Voeg kokosmelk toe. Zorg er voor dat de saus niet te dun wordt. Ben dus voorzichtig met het toevoegen van veel kokosmelk in één keer.
  7. Zorg er voor dat alles goed gemengd is. Sausje klaar.

Zo zie je maar, zelf saus maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Het kost niet veel tijd, maar je zorgt er daardoor wel voor dat je een maaltijd die je normaal met een potje saus uit de winkel had gemaakt, een heel stuk gezonder maakt. Geen gekke ingrediënten, geen smaakversterkers, geen suiker en geen kilo’s zout. Op deze manier weet je gewoon wat je eet en dat is wel zo prettig, toch?

Maak jij weleens zelf saus? Zo ja: deel je recept hier beneden. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe sausjes!

Share:

4 Reacties

  1. 26 maart 2016 / 09:33

    Oei hier ben ik niet zo goed in, handig artikel dus! Ik koop voortaan wel mijn sauzen bij Ekoplaza, maar ooit moet ik ze nog zelf gaan maken haha!

  2. 26 maart 2016 / 12:33

    Die met rode linzen lijkt me zo lekker! allemaal eigenlijk :D heerlijke ideetjes!

  3. 26 maart 2016 / 16:47

    Hmm ik ben erg benieuwd geworden naar de wortel kokos saus! En naast dag ze makkelijk te maken zijn lijkt het mij vooral ook leuk om zelf sausjes te maken <3

Geef een reactie